Kültür ve Turizm Bakanlığı verilerine göre ülkemizde turizm belgeli 5 sin 386 ve belediyelerden belgeli 9 bin 445 konaklama tesisi vardır. 11 bin 60 yeme içme tesisinin, 50 eğlence yerinin ve bu grubun dışında; golf sahası, kongre ve sergi merkezi, kış sporları ve kayak merkezini kapsayan 23 tesisin turizm belgesi bulunmaktadır.
2022 yılında Türkiye’ye 51.5 milyon ziyaretçi gelmiş ve 46.5 milyar dolar gelir elde edilmiştir (Kültür ve Turizm Bakanlığı verileri). Ülkemiz her ne kadar gelen turist sayısı bakımından ABD, İtalya, Yunanistan gibi ülkeleri geride bırakarak üçüncü sırada yer alsa da kapasite doluluk artışının gelirlere tam olarak yansımadığı görülmektedir. Ortalama harcamalar yaklaşık 900 dolar seviyesinde olup, özellikle artan maliyetlerin karşılanabilmesi için kişi başı harcamanın 1300 dolar seviyesine gelmesi sektörün beklentilerindendir.
Son yıllarda; iş, eğitim ve dini amaçlarla ülkemize gelen turist sayısında azalma olduğu görülmektedir. Gezi, eğlence, kültürel faaliyet amacıyla ziyarete gelen turist sayında ise beklenen artış kaydedilememiştir. Alışveriş amacıyla ülkemize gelen turist sayısı geçtiğimiz yıl oldukça yükselmiş ancak günlük ihtiyaçların karşılanmasına yönelik harcamalar olup, kişi başı harcama rasyosuna olumlu katkı sağlamamıştır.
Artan maliyetlere yönelik olarak devlet desteği ve teşvikler gelebilir fakat esas amaç sektörün tüm yıl boyunca faaliyetini sürdürebilir hale gelmesi ve alınacak aksiyonlar ile kişi başına düşen gelirin artırılması olmalıdır. Bunun için; Türkiye'nin turizm potansiyelini dünya çapında tanıtmak gerekmektedir. Özellikle dijital medyada, çeşitli reklam kampanyaları yapılmalı, basın bültenleri çıkarılmalıdır. Ulaşımda kolaylığı sağlamak amacıyla daha fazla uçuş seçeneği sunularak, yurtiçi transferlerde kaliteli hizmet anlayışına yönelik çalışmalar yapılmalıdır. Güvenliğin sağlanması da gelecek olan ziyaretçiler için oldukça önemli olup, bu konuda halk bilinçlendirilmeli ek tedbirler alınmalıdır. Turistik yerlerin daha iyi bir şekilde korunması, yöre halkına eğitimler verilerek tur rehberliğinin halk tarafından yapılması sağlanmalıdır. Bununla birlikte yerel ve kültürel faaliyetlerin de tanıtımı gerçekleştirilmiş olacaktır. Ülkemiz konaklama sektöründe oldukça kaliteli hizmet vermektedir ancak bunun standardizasyonu sağlanamamıştır, fiyat politikasında çalışmalar yapılmalı daha yüksek gelir elde etmeye yönelik aksiyonlar alınmalıdır. Pandemi ile birlikte turizm sektörüne yapılan yatırımlarda düşüş yaşanmış olup, bu alanda teşvik ve destek verilmelidir. En önemli konu ise turistlerin ülkemizdeki tatil deneyimi olup, bu süreçte yaşayacakları memnuniyet, ülkemizi tekrar ziyaret etmelerini sağlayacaktır. Sonuç olarak bu aksiyonların hayata geçirilmesi ile ziyaret sayısındaki beklenen artışı sağlamak ve kişi başına düşen geliri artırmak zor olmayacaktır.
Gelecek hafta verilerin açıklanacağı takvimden önemli olanları aşağıda paylaşıyorum.
Ekonomik veri takvimi
22 Mayıs 2023, Pazartesi Çin Gösterge Faiz Oranı
22 Mayıs 2023, Pazartesi Türkiye TCMB Güven Endeksi
23 Mayıs 2023, Salı Almanya İmalat/Hizmet PMI
23 Mayıs 2023, Salı Euro Bölgesi İmalat/Hizmet PMI
23 Mayıs 2023, Salı ABD S&P Global Bileşik PMI (Öncü)
24 Mayıs 2023, Çarşamba İngiltere TÜFE (Aylık-Yıllık)
25 Mayıs 2023, Perşembe Almanya GSYH ( Final-Yıllık)
25 Mayıs 2023, Perşembe Türkiye Gösterge Faiz Oranı
Ekonomi ve finans sözlüğü
Kredi arzı daralması: Ekonomide likiditenin azaldığı, yatırım sermayesi elde etmenin zorlaştığı ve sonuç olarak kredi arzının daraldığı bir durumu ifade etmektedir.
Yabancı para net genel pozisyonu: Döviz varlıkları toplamı ile döviz yükümlülükleri toplamının Türk lirası karşılıkları arasındaki farkı ifade eder.