İzmit’te bulunan Türkiye Petrol Rafinerileri A.Ş. (Tüpraş) tesislerinde bir patlama meydana geldiği ve dumanların yükseldiği bildirildi. Türkiye’nin enerji sektöründeki en büyük sanayi kuruluşu olan Tüpraş, sahip olduğu rafineriler ve yıllık 30 milyon ton ham petrol işleme kapasitesi ile ülkenin enerji ihtiyacında önemli bir rol üstleniyor. Peki, Tüpraş’ın tarihi nedir, kime ait?
Tüpraş’ın Faaliyet Alanı ve Sahiplik Yapısı
Tüpraş, İzmit, İzmir, Kırıkkale ve Batman’da kurulu dört rafinerisinde üretim yaparak, Türkiye’nin enerji sektöründe lider pozisyonda yer alır. Yıllık ham petrol işleme kapasitesi 30 milyon tona ulaşan Tüpraş, akaryakıt ürünleri, jet yakıtı, bitüm, LPG, fuel oil gibi birçok petrol türevini üretmektedir. Şirket, 2006 yılında özelleştirilerek Koç Holding bünyesine katılmış olup, Avrupa'nın yedinci büyük rafineri şirketi ve Akdeniz havzasındaki en kompleks rafineriler arasında gösterilmektedir.
Tüpraş’ın Tarihi
Tüpraş’ın temelleri, 20 Mayıs 1983 tarihli 60 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile Türkiye Petrol Kurumu (PETKUR) adı altında kuruldu. PETKUR’a bağlı olarak kurulan Tüpraş, kamu iktisadi teşebbüsü statüsünde faaliyete başladı.
1984 yılında PETKUR’un feshedilmesiyle TPAO, Tüpraş’ın yeni bağlı kuruluşu oldu. 1983’te yayımlanan bir diğer kanunla, İPRAŞ, Batman Rafinerisi, İzmir Rafinerisi ve yapım aşamasındaki Kırıkkale Rafinerisi Tüpraş’a devredildi. Böylelikle, Tüpraş Enerji Bakanlığı’na bağlı yarı özel bir şirket olarak yapılandırıldı.
Tüpraş, 1990 yılında özelleştirme sürecine dahil edilerek Kamu Ortaklığı İdaresi Başkanlığı’na bağlandı ve 2006’da Koç Holding’e devredilerek özel sektörde faaliyet göstermeye devam etmektedir.