Tüketici Konfederasyonu (TÜKONFED) Başkanı Aydın Ağaoğlu, özellikle gıda ürünlerinde sıkça rastlanan “gizli zam” uygulamalarına ve fiyatların yükseltilip ardından düşürülerek “indirim” gibi gösterilen yanıltıcı kampanyalara karşı tüketicileri uyardı. Ağaoğlu, yakın zamanda satın aldığı zeytinyağı tenekeleri üzerinden somut örnekler vererek bu sorunları dile getirdi.

Vergi yüzsüzleri listesi açıklandı: Devlete rekor borçlar! Vergi yüzsüzleri listesi açıklandı: Devlete rekor borçlar!

“Bir süre önce 5 litrelik iki teneke zeytinyağı aldım” diyen Ağaoğlu, “Birinin fiyatı 700 lira, diğerinin ise 750 liraydı. Bu fiyatlar, beş litrelik bir erken hasat taş baskı natürel zeytinyağı için makul değil. Bu durumu biliyorum. Aldığım ürünlerden biri, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın tağşişli ürünler listesinde yer aldı. Diğerini ise Bakanlığın İstanbul İl Laboratuvarı’na götürdüm; analiz sonuçlarını bekliyorum” şeklinde konuştu.

Ağaoğlu, büyük markaların tüketicileri yanıltma yollarından birinin de gramaj oyunları olduğunu vurgulayarak, “Paketli gıdalarda gramajı düşürüyorlar ama ambalaj ve fiyat aynı kalıyor. Tüketici, ürünü aynı fiyatla aldığını düşündüğü için bu zamlı aldığını fark etmiyor” dedi. Ticari Reklam ve Haksız Ticari Uygulamalar Yönetmeliği’nde bu tür yanıltıcı uygulamalara karşı yaptırımlar olduğunu belirten Ağaoğlu, “Bu maddeye göre gizli zam yapanlara 550 bin liraya kadar ceza uygulanabilir” ifadelerini kullandı.

Ağaoğlu, “yalancı indirimler” konusunda da önemli bilgiler paylaştı. İndirim yapabilmek için firmaların, ürünün son 30 günde satıldığı en düşük fiyatı baz alması gerektiğini belirten Ağaoğlu, “Örneğin, bir ürün daha önce 100 liraya satıldıysa, indirim ancak bu fiyat üzerinden yapılabilir. Eğer firma 150 liradan satış yapıyorsa, bu durum yanıltıcıdır” dedi. Tüketicilerin bu tür durumlarda Ticaret Bakanlığı’na başvurabileceğini hatırlatan Ağaoğlu, “Yalancı indirim yapıldığı tespit edilirse, firmalar idari para cezasına çarptırılabilir” diye ekledi.

Tarım ve Orman Bakanlığı ile Ticaret Bakanlığı’nın her ürünü denetlemesinin mümkün olmadığını belirten Ağaoğlu, tüketicilerin bu konuda dikkatli olmaları gerektiğini vurguladı. Şikayet süreçlerinin kolaylaştırıldığını ifade eden Ağaoğlu, “2025'te değerlenme oranı artacak. Ancak bu yıl 104 bin liraya kadar olan uyuşmazlıklarda Tüketici Hakem Heyetleri yetkili. Cep telefonları, çamaşır ve bulaşık makineleri gibi ürünlerde yaşanan sorunlar için mahkemeye gitmeden bu yolla çözüm aramak mümkün” şeklinde sözlerini tamamladı.

Kaynak: İHA