Duayen Ressam Mustafa Ayaz son yolculuğuna uğurlandı Duayen Ressam Mustafa Ayaz son yolculuğuna uğurlandı

Çanakkale’nin Tevfikiye köyü sınırlarında yer alan ve 5.600 yıllık medeniyetiyle ünlü Troya Ören Yeri’nde, 2024 yılı kazı çalışmalarında önemli bir buluntuya rastlandı. Agora açmasında gerçekleştirilen kazılarda, milattan önce yaklaşık 13. ve 14. yüzyıllara tarihlenen bir iskelet bulundu. İskeletin kafatası, ilk kez Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) adli tıp uzmanları tarafından yüzlendirilecek ve bu süreçte bireyin yaşına, ölüm nedenine, geçirdiği hastalıklara, çevresel şartlara ve beslenme alışkanlıklarına dair detaylar ortaya çıkarılacak.

Troya, savaşlar, yangınlar ve depremlerle tarihte birçok kez yıkılıp yeniden inşa edilmiştir. Her yıl binlerce yerli ve yabancı turisti ağırlayan bu ören yeri, 1998 yılında UNESCO tarafından 'Dünya Kültür Mirası Listesi'ne dahil edilmiştir. Ziyaretçiler, 2019’da açılan Troya Müzesi’nde sergilenen 2.000'den fazla eseri görme fırsatı buluyor.

Kazılar, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın izni, ÇOMÜ'nün desteği ve İçdaş’ın sponsorluğunda sürdürülmektedir. Troya Ören Yeri'nde kazı çalışmaları yıl boyunca devam etmekte olup, bu yıl Agora açmasında gerçekleştirilen kazılar önemli buluntularla dikkat çekiyor.

ÇOMÜ İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi ve Troya Ören Yeri Kazı Başkanı Prof. Dr. Rüstem Aslan, “Agora alanındaki kazılarımızda, 10'uncu Troya dönemine ait Doğu Roma, yani Bizans dönemi mezarlığından bir iskelet bulduk. İlk kez bu yıl, ÇOMÜ’nün adli tıp uzmanlarıyla birlikte, iskeletin yüzlendirme işlemini gerçekleştireceğiz. Bu yöntemle, son Troyalıların yaş, hastalık, çevresel koşullar ve beslenme detayları hakkında bilgi sahibi olacağız ve yapay zeka kullanarak bu kişilerin görünümünü yeniden oluşturacağız” dedi.

Prof. Dr. Aslan, Troya'da daha önce birçok iskelet ve kafatası bulunduğunu, ancak yüzlendirme işleminin ilk kez bu yıl yapılacağını belirtti.

Kaynak: İHA