Ekonomi

Toprağa hayat veren demir ellerin destanı

Tarım ve hayvancılık sektörlerinin nabzını tutan SAGREX 2024 Fuarı, makine ve ekipman üreticileriyle Türk çiftçisinin umutlarını yeniden filizlendirmeyi başardı

Abone Ol

Ege Telgraf Gazetesi’nden Nihat Ak’ın haberine göre; Tarım aletleri, ekipmanları ve hizmetleri üreten firmalar, Salihli’de çiftçiye, toprağa ve tarıma adeta bir hayat nefesi verdi. Onlar, sadece makinelerle değil, doğanın diliyle konuşarak toprağın verimini artıran, çiftçinin yükünü hafifleten ve hasadı berekete dönüştüren katkılarıyla adeta bir destan yazdı. Salihli Tarım, Hayvancılık Makinaları, Teknolojileri ve Yem Fuarı SAGREX 2024 getirdiği satış rekorlarıyla tarihi bir başarıya imza attı.

Tarım aletlerinin ve ekipmanlarının doğayla uyumlu, insan emeğini kolaylaştıran ve toprağın verimini artıran özelliklerine vurgu yapan EFR Fuarcılık Genel Müdürü Muhammed Baykal, "Demir eller, toprağın kalbine dokunur, çiftçinin umutlarını filizlendirir. Gökten inen yağmura, sabah rüzgârına eşlik eden bu makineler, emeğin türküsünü söyler, tarlalar bereketle dolar. Her çark, her dişli, toprağın derinliklerinde yeşeren hayallerin sessiz ama güçlü yankısıdır. Tarım ve hayvancılık fuarımızla bu Salihli’de yankılandı. Katılımcılarımız organizasyonumuza övgüler yağdırıyor. Bize inanan güvenen katılımcılarımız ve ziyaretçilerimizle daha büyük başarılara imza atacağız"dedi.

ÇİFTÇİ CUMHURİYETİ

Yenilenebilir enerjinin tarımdaki önemine dikkati çeken Yeşil Küre Güneş Enerji Sistemleri sahibi mimar Mehmet Taşkıran, “Yeni bir teknolojinin tanıtımını yaptığımız için büyük ilgi görüyoruz. Tanıtım beklentimizi fuarda fazlasıyla karşıladık. Güneş enerjisi sistemleri, tarımda çeşitli şekillerde kullanılarak çiftçilerin enerji maliyetlerini düşürmesine, verimliliği artırmasına ve sürdürülebilir bir tarım pratiği geliştirmesine katkı sağlar. Sulama pompaları için enerji sağlar. Özellikle elektrik şebekesinin olmadığı veya uzak olduğu bölgelerde güneş enerjisi ile çalışan sulama sistemleri, tarımsal alanların sulanmasını daha verimli ve düşük maliyetli hale getirir. Sulamanın yoğun olduğu saatlerdeki düşük enerji problemi sistem sayesinde çözüme kavuşur. Adeta kendi cumhuriyetini kuran çiftçilerin şebeke elektriğine bağımlılığını azaltır. Elektrik kesintilerinden etkilenmeden sürekli enerji sağlayarak üretimin kesintisiz devam etmesine imkan tanır. Uzun vadede enerji maliyetlerini önemli ölçüde düşürür. Başlangıçta yatırım maliyeti olsa da, zamanla elektrik faturasından büyük tasarruf sağlanır. Güneş enerjisi, fosil yakıtlar gibi çevreye zarar vermez ve karbon salınımını azaltır. Bu da tarımın daha sürdürülebilir bir şekilde yapılmasına olanak tanır. Sürdürülebilir ve düşük maliyetli çözümlerle çiftçiler verimliliklerini artırabilir. Bu durum hem tarım sektörünü hem de genel olarak çevreyi olumlu yönde etkiler” diye konuştu.

VERİM VE TASARRUF

Tarım ilacı kullanımında dikkatli olunması gerektiğini belirten Uğur İlaçlama Makinaları sahibi Sedat Uğur, “Tarımsal ilaçlama, bitkilerin hastalıklardan, zararlılardan ve yabancı otlardan korunması için yapılan kimyasal uygulamalardır. Zararlılarla mücadele edilmezse, ürünlerin büyük bir kısmı zarar görür ve verim düşer. İlaçlama, bitki sağlığını koruyarak ürün verimini arttırır. Ürün kaybını azaltarak, çiftçinin ekonomik zararını önler ve gelirini arttırır. Zararlılardan korunmuş sağlıklı ürünler, pazar değeri açısından daha kıymetlidir. Yeterli düzeyde korunan mahsuller, insan sağlığı için güvenli gıda üretimini destekler. Elle yapılması zor olan büyük alanlardaki ilaçlama, makineler sayesinde daha hızlı ve etkili bir şekilde yapılabilir. İlaçlama makineleri, tarımsal ilaçların bitkilerin her yerine dengeli bir şekilde dağılmasını sağlar. Bu, etkin koruma ve daha az ilaç israfı anlamına gelir. İlaçlama makineleri, tarım işçilerinin üzerindeki yükü hafifletir ve zaman kazandırır. Tarımsal ilaçlama ve bu işlemi yapan makineler, modern tarımın temel unsurlarından biridir. Hem üretimi arttırmak hem de iş gücünü azaltmak açısından büyük önem taşırlar. Son teknoloji ürünlerimizle katıldığımız fuarda çiftçimize faydalı olmak istiyoruz. SAGREX 2024’de hedefimizi katladık. Bu fuarın hazırlanmasında emeği geçen kurum ve kuruluşlardan isteğimiz tüm imkanlarını seferber ederek fuarı devamlı kılmalarıdır” dedi.

FAALİYETTE VERİM

Yarım asırdır tarım sektörüne hizmet veren Desan Römork Sanayi’nin sahibi Zeynep Kırcı, “Tonajlı 10-12 tonluk kasalar, havuz kasalar, sulama tankerleri, artı dört tonluk römorklar üretiyoruz. Çiftçinin günlük işlerinde verimliliği artıran ve ürün kalitesini koruyan önemli araçlardır. Bu ekipmanlar, çeşitli tarımsal süreçlerde kullanılır ve her biri tarımsal üretimde kritik roller üstlenir. Büyük kapasiteli kasalar, çiftçilerin mahsulleri topladıktan sonra hasat ürünlerini taşımaları için idealdir. Özellikle tahıl, mısır, patates, pancar gibi büyük hacimli ürünlerin hızlı ve verimli bir şekilde taşınmasında kullanılır. Büyük miktarda ürünün tek seferde taşınmasına olanak tanır. Böylece hasat işlemleri sırasında nakliye maliyetleri ve zaman kaybı minimize edilir. Ürünlerin tarladan depolara veya pazara taşınması sırasında iş gücü azalır. Ağır yüklere dayanıklı malzemelerden yapılmış bu kasalar, zorlu tarımsal koşullara uygun olarak tasarlanmıştır. Bu da çiftçilere uzun yıllar kullanım sağlar. Havuz kasalar, özellikle meyve ve sebze gibi hassas ürünlerin taşınmasında kullanılır. Havuz kasalar, ürünlerin birbiriyle temasını ve ezilmelerini önleyerek, bozulmadan taşınmasına yardımcı olur. Özellikle kurak veya suya erişimi zor olan tarım bölgelerinde sulama tankerleri hayati bir role sahiptir. Bu tankerler, bitkilerin düzenli olarak sulanmasını sağlayarak verimliliği artırır ve mahsul kaybını önler. bu ekipmanlar tarımda verimliliği artıran, maliyetleri azaltan ve çiftçinin işini kolaylaştıran önemli araçlardır. Çiftçiler, tarımsal faaliyetlerini daha verimli hale getirmek ve rekabet avantajı sağlamak için bu ekipmanları sıklıkla kullanırlar. Fuar gerek katılımcı gerekse ziyaretçi yoğunluğu açısından mükemmel. Fuar kapsamındaki indirim kampanyaları çiftçiden büyük ilgi gördü. Bu fuar başarı çıtasının gelecek yıl daha yukarılara taşınacağından eminiz” ifadelerini kullandı.

‘BAŞARIYI ALKIŞLIYORUM’

‘Alet işler el övünür’ misali tarım aletlerinin çiftçiyi sağladığı kolaylıklara değinen Kuyumcu Ticaret sahibi Celalettin Kuyumcu, “Tarım aletleri ve ekipmanları, çiftçilerin işlerini daha kolay, hızlı ve verimli yapmalarını sağlar. Bu teknolojiler, çiftçilerin iş yükünü hafifletirken, üretim maliyetlerini düşürür ve kaliteyi artırır. Bu da daha karlı ve sürdürülebilir bir tarım faaliyeti yapılmasına olanak tanır. Verimliliği artırır, iş gücünden tasarruf sağlar, kaliteyi yükseltir, maliyeti düşürür, çevre dostudur, ürün kayıplarını azaltır, üretim sürecinin optimize eder. SAGREX 2024’ün ilk dakikalarından itibaren iş yapmaya başladık. Bir çok katılımcı showroomlarında  aylarca yapamadığı tanıtım ve iş bağlantısını burada saatler içinde yaptı. Salihlimize büyük katkılar sağladı. Sağlanan başarıyı gönülden alkışlıyorum. İlçe belediyemiz, kaymakamlığımız, mesleki odalarımız, tarımsal sivil toplum kuruluşlarımız, EFR Fuarcılık ile işbirliği yaparak fuarımızın her yıl üzerine yeni başarılar ekleyerek düzenlenmesini sağlasınlar. Bu güzel organizasyonu başka ilçelere kaptırmasınlar” diye konuştu.

MOBİL GÜÇ

Mobil güç kaynağının tarımdaki önemine vurgu yapan Velibey Energy’nin sahibi Samet Balgönül, “Traktör kuyruk mili ile çalışan jeneratörler, çiftçilere enerji bağımsızlığı, maliyet tasarrufu ve operasyonel esneklik sağlar. Elektrik kesintilerine karşı güçlü bir çözüm sunar, özellikle enerji gereksinimi olan sulama sistemleri, soğutma depoları, hasat makineleri gibi kritik ekipmanların çalışmasını kesintisiz şekilde sürdürebilmesine olanak tanır. Bu nedenle tarımda verimliliği artıran önemli bir araçtır. Şebekeden bağımsız traktörle çalışan jeneratörler, kesintiler sırasında çiftçiye gerekli elektrik gücünü sağlayarak işlerin kesintisiz devam etmesini sağlar. Çiftçiler, sulamayı ihtiyaç duydukları her bölgede kolayca kullanabilirler. Bu makinalarla, enerjiye ihtiyaç duyulan her noktada elektrik üretimi mülkündür. Ekim, hasat, gübreleme veya ilaçlama gibi işlemler sırasında gerekli olan makineler ve araçlar için güç sağlar. Maliyet avantajları sağlayan mobil güç kaynağı, çiftlik makinelerinin çalıştırılması, soğutma depoları, süt sağma ve depolama sistemleri, tahıl kurutma makineleri, yem karma makineleri gibi alanlarda kullanılırken acil durumlar için yedek güç kaynağı niteliği taşırlar. Bu çok yönlü jeneratörümüzü tanıtmak için fuara katıldık. EFR Fuarcılık’ın her düzenlediği fuara katıldık. İşbirliğimiz sinerji doğurdu. Ekonomik katkısı bize olduğu kadar Türk tarımına oldu” şeklinde konuştu.