Fransa merkezli Bloom ve Foodwatch gibi çevre ve tüketici hakları örgütleri, son araştırmalarında Avrupa'da satılan ton balığı konservelerinde yüksek cıva seviyeleri buldu. Yapılan analizler, konserve ton balığının hastaneler, okul kantinleri, bakım evleri ve doğum servislerinde yasaklanmasını gerektirecek kadar tehlikeli olduğu uyarısını ortaya koyuyor.
Fransa, Almanya, İtalya, İspanya ve İngiltere gibi beş Avrupa ülkesinden 148 kutu ton balığı üzerinde yapılan araştırmalarda, tüm ürünlerin cıva içerdiği tespit edildi. Çalışmada, ton balıklarının yüzde 57'sinin, kilogram başına 0,3 mg olan cıva sınırını aştığı belirlendi. Foodwatch, bu durumu “eşi benzeri görülmemiş bir sağlık skandalı” olarak nitelendirerek, cıva içerikli ton balığının halk sağlığı açısından büyük bir risk oluşturduğunu vurguladı.
TON BALIKÇILIĞI VE CIVANIN EKONOMİK ÇIKARLARI ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ
Aktivistler, Avrupa’daki milyonlarca ton balığı tüketicisinin sağlığının, endüstriyel ton balığı avcılığının ekonomik çıkarları nedeniyle göz ardı edildiğini ve bunun "alaycı lobicilik" olduğunu savunuyorlar. Bu durumun, ton balığı için belirlenen cıva eşiğinin, başka balıklara kıyasla üç kat daha yüksek olmasına yol açtığını belirtiyorlar.
CIVANIN ZEHİRLİ ETKİLERİ
Dünya Sağlık Örgütü (WHO), cıvayı halk sağlığı için ciddi bir tehdit olarak kabul ediyor ve az miktarda cıvaya maruz kalmanın bile sinir, sindirim ve bağışıklık sistemlerine zarar verebileceğini belirtiyor. Ayrıca, metil cıva adı verilen formunun kansere yol açabileceği ifade ediliyor.
Foodwatch France CEO'su Karine Jacquemart, ton balığı konservelerinde bulunan cıvanın halk sağlığı için büyük bir tehdit oluşturduğunu ve bu konuda daha fazla tedbir alınması gerektiğini belirtti.