Berna Sever / EGE TELGRAF -İzmir’in Çeşme Yarımadası’nda uygulamaya konulacak turizm projesi ile ilgili tartışmalar devam ediyor. Proje için İl Toprak Koruma Kurulunun 4800 hektarlık alan için verdiği izne karşı Ziraat Mühendisleri Odası tarafından dava açıldı. Mahkeme, Toprak Koruma Kurulu kararında imara konu olan alanın “büyük ölçüde doğal özellikleri ile korunmuş" olduğuna dikkat çekerek imar planı ile bölgenin yapılaşmaya/gelişmeye açılmasına yönelik düzenlemenin kamu yararına olmayacağını bildirildi. Konuya ilişkin TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu (İKK) tarafından bir basın açıklaması yapıldı.
HAKLI OLDUĞUMUZU GÖRDÜK
TMMOB İzmir İKK Dönem Sözcüsü Aykut Akdemir verilen mücadelede haklı olduklarını belirterek, “Rantın bütün korunması gereken alanlara Rantı görüyoruz. İzmir’deki bütün demokratik kamu kurumları ve yerel yönetimlerin de sonradan dahil olduğu bir mücadele verdik. Hukuki bir kazanım elde ettik. Son olarak Ziraat Mühendisleri Odası’nın açtığı davada mahkeme alanın korunması gerektiğine karar verdi. Geldiğimiz noktada bizim ne kadar haklı olduğumuzu gördük Bu kararın yaşama geçmesi gerekiyor. Hukukun bilim ve tekniği önemseyerek aldığı kararları hükümet tarafından yürürlüğe alması gerekiyor. TMMOB’un bütün aldığı kararları ve hakeme kararlarını yaşama geçmesini istiyoruz. Umudumuzu İnciraltı ve kent için tüm demokratik alanlar için yapılmasını istiyoruz” dedi.
“KAPSAYICI BİR KARAR ALINDI
Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Başkanı Hakan Çakıcı süreci takip ettiklerini, süreçte değişiklik olması halinde yargıya gidebileceklerini söyledi. Çakıcı, “Mahkemenin gerekçeli karara bakıldığında sadece tarım alanı değil, çevresel bütünlüğe bakılmış” dedi.
KARARLARA UYULMASI ÇAĞRISI
Peyzaj Mimarları Odası İzmir Şube Başkanı Elvin Sönmez Güler hazırlanan metni okudu. Süreçle ilgili bilgi vererek merkezi hükümetin alınan mahkeme kararına uyması çağrısında bulunan Güler’in açıklaması şu şekilde:
“Kararın iptali için yürüttüğümüz haklı hukuki mücadelemiz olumlu sonuçlar vermektedir. Son olarak TMMOB Ziraat Mühendisleri odamızın açtığı davada Karar veren İzmir 7. İdare Mahkemesi. "Çeşme Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi" kapsamında, yer alan 4.826,30 hektarlık tarım arazisinin 698,0519 hektarlık kısmında imar planı yapılmak üzere tarım dışı amaçla kullanımının uygun görülmesine ilişkin 26/04/2022 tarih ve 5334965 sayılı Tarım ve Orman Bakanlığı işlemini iptal etmiştir. Mücadelemiz devam edecektir. Konu ile ilgili yayınladığımız Çeşme Projesi Raporu, dava sürecinde bilirkişi raporları, yaptığımız açıklamalar, bilim insanlarının görüşleri ortaktır: Proje kamu yararı içermemektedir. Yarımada; arkeolojik sit, doğal sit alanları, orman, tarım alanları, sulak alanlar, koruma alanları, endemik türler, su kaynakları gibi ekolojik ve biyolojik çeşitliliği ile son derece özel bir bölge. Yarımada Bölgesi kapsamında yapılan Doğal Sit derecelerinin değiştirilmesi süreçlerinde de koruma kaygısından çok alanın korunması gereken özel değerlerinin tahribatı ve yok olmasına yol açacak yapılaşma ve faaliyetlere izin verecek şekilde sit statülerinin düşürüldüğü gerçeği ile karşı karşıyayız. Bölgede gerçekleştirilen ve geçmişte de davacı olduğumuz doğal sit statülerinin değiştirilmesi kararlarının, yine TMMOB olarak da davacısı olduğumuz Turizm Alanı İlanı Kararı, Çeşme Projesi gibi süreçler ile ilişkisi ve bu ve benzeri projelere yönelik ardışık etki yaratacak izinler ilişkisi aynı zamanda kurumsal yürütülen bir tahribatın da parçasıdır. Bu noktada yapılan uygulama ile bölgede izin verilen ve önü açılan faaliyet ve yatırımlar mevcut doğal ve ekolojik yapıyı bozacağı gibi getireceği ilave çevresel yükler ve ihtiyaçlar ile de bölgenin son derece kısıtlı olan kaynaklarına yönelik de ilave baskılar yaratarak kirletici etkiler oluşturacaktır.
Her mevzuat düzenlemesinin altında kamu yararı taşımayan, kentlerimiz, doğal yaşam alalarımızın tahribine yol açacak uygulamaların önündeki engelleri kaldıran mekanizmalar olarak karşımıza çıktığı bugünlerde bu uygulamaların geri dönülemez sonuçları olacağı çok açıktır. İktidarın kentlerimize, yaşam alanlarımıza yönelik kar hırsı, rant baskısı bugünlerde tekrar dile getirilmektedir. Bizler bilimden, kamudan, doğadan yana bakan, toplum yararına mücadelesinden vazgeçmeyen meslek odaları olarak bir kez daha paylaşıyoruz. Çeşme Projesi ile ilgili olarak dün neredeysek, bugün de oradayız. Kentimizi, Yarımadayı, kamuya ait alanları ranta teslim edecek, halkın girişini engelleyecek, belli bir kesimin zenginleşmesi için önümüze konulan “turizm projesi ve kalkınma” adı altında rant projesine karşı mücadelemizi sürdüreceğiz. Unutulmasın ki; Anayasa’nın 135. maddesinde TMMOB’a tanımlanan yetki ve görevler kapsamında halkımızın geleceğini tehlikeye atacak hiçbir kent suçuna karşı sessiz kalmayacak, toplumun ve doğanın ortak yararı için mücadelemize inatla devam edeceğiz. Kamuoyu tarafından da bilindiği üzere meslek odalarımız, kamuyu ilgilendiren her uygulamayı bilimsel ve hukuki yönden inceleyerek, uygulayıcısı kim olursa olsun, kamu yararına hizmet etmeyen uygulamalara itiraz etmiş ve davalar açmıştır; açmaya devam edecektir”