Tıp ve diş fakültesi öğrencilerinin mezuniyet hayali azami süreye takıldı…
Yağmur Daştan / EGE TELGRAF- Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) azami süre sınırına takılan öğrencilerin sınav ve ek süre hakkıyla ilgili 17 Mayıs’ta yayınlanan karara göre; Tıp Fakültesi ve Diş Hekimliği Fakültesi öğrencilerinin intörnlük ve diğer uygulamalı derslerinin ek süre ve sınav haklarının uygulanması hakkında tereddüt oluştuğunu belirterek, 3 Mayıs’ta gerçekleşen YÖK toplantısında incelenen hususlar neticesinde, azami süreye intörn durumda takılan öğrencilere uygulamalı eğitim verildiği ve başarı durumunun sınavla değerlendirilmediğinden, ilgili öğrencilere ek süre verilmesinin ya da sınav yapılmasının uygun olmadığı kararı alındı.
Yayınlanan kararın üzerine Türkiye genelinde azami süre mağduru öğrenciler yaşananlara tepki gösterdi. Diğer fakültelerin aftan yararlanabildiğine dikkati çeken öğrenciler “Binlerce öğrenci bizim gibi mağdur durumda. Zaten tıp fakültesinde okumak gerçekten zor. Öğrenciler bu kararla çok zor durumda kaldı. Binlerce gencin yıllardır verdiği emek boşa gidiyor” açıklaması yaptı.
Dr. Serkan Şen[/caption]
Konuyla ilgili bir açıklama da İzmir Tabip Odası’ndan geldi. Kent genelinde de bu durumla yüzleşmek zorunda kalan öğrenciler olduğu bilgisini veren İzmir Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Serkan Şen, “İzmir Tabip Odası Tıp Öğrencileri Komisyonu’ndan arkadaşlarımızın iletmesi ile biz de konudan haberdar olduk. Tıp fakültesinde öğrenimlerine devam etmekte olan birçok öğrencinin YÖK'ün bu kararından etkileneceğini ve öğrencilerin okul ile ilişiğinin kesileceği bilgisini aldık. Öğrenci arkadaşlarımız ile avukatımız aracılığı ile görüşme gerçekleştirdik. Diğer fakültelerdeki uygulamaları inceledik. Sonuç olarak; tıp fakültesi öğrencilerinin son senesi diğer fakültelerin aksine tamamen uygulama eğitimidir. (İntörn hekimlik) Tıp eğitiminin son yılında herhangi bir sınav olmadığı için diğer fakültelerde okuyan öğrencilere verilen ek sınav hakkı tıp fakültesi öğrencilerine uygulanamamaktadır. Fakat Trakya ve İstanbul Üniversitesi gibi üniversiteler bu konuda yönergeler ile öğrenciler lehine uygulamalar geliştirmişlerdir. Öğrenci arkadaşlarımızın hak kaybını engellemek için bizler de konuyu yakından takip edeceğiz ve benzer uygulamaları talep edeceğiz” ifadelerini kullandı.
Av. Mithat Kara[/caption]
İzmir Tabip Odası danışmanı avukat Mithat Kara da olayın takipçisi olacaklarını dile getirerek, “Üniversitelerin bir bitirme süresi vardır. Dört yıllık bir fakülteyi öğrenciler 6 yılda; 6 yıllık bir fakülteyi ise 9 yılda bitirmek zorundadır. Dokuz yıl dolmasına rağmen üniversiteyi bitiremeyen öğrencilerin ilişiği kesilir. Ancak intörn öğrencilerin son yılları staj ile geçiyor. Dolayısıyla sınav ya da uygulama da yok. O nedenle YÖK bu kişilere ek bir sınav hakkı verilmesinin mümkün olmadığını söylüyor. Bu nedenle de dokuz yılı dolduğu için tıp fakültesini bitiremeyecek bazı öğrenciler sıkıntı yaşıyor. Biz de en azından eğitim hakkına halel gelmemesi için girişimlerde bulunuyoruz. Sonuçta bu kişilerin eğitim haklarını zarara uğratmayacak bir çözüm üretilmesi gerektiği düşüncesindeyiz. Sonuçta eğitim hakkı temel hak ve özgürlük olarak geçer. O nedenle ek sınav ya da süre hakkının tanınarak bu kişilerin mağduriyetinin giderilmesini bekliyoruz” diye konuştu.
Bunlar da ilginizi çekebilir