Sağlık

Tıp eğitiminde bir devrim: Yapay zeka ile arttırılmış gerçeklik gözlüğü geliştirildi

Afyonkarahisar'da yaşayan akademisyen bir çift, artırılmış gerçeklik ve yapay zeka teknolojileri ile donatılmış bir yazılım geliştirerek, tıp eğitiminde önemli bir yenilik sağladı.

Abone Ol

Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Emin İbili ve eşi Uşak Üniversitesi'nde görevli Dr. Öğretim Üyesi Aysel Burcu İbili, iki yıl süren titiz çalışmalarının ardından XR gözlüklerini tanıttı.

Bu yenilikçi gözlük, radyoloji bilgi sistemleriyle entegre çalışarak, tıp öğrencilerinin ve akademisyenlerin eğitim süreçlerini daha etkili hale getirmeyi hedefliyor. Gözlüğün özellikleri arasında, bilgisayarlı tomografiden elde edilen kalp görüntülerinin hologram teknolojisi ile gösterilmesi yer alıyor. Geçen yıl TEKNOFEST'te gösterdikleri performansla ikincilik ve dördüncülük ödülleri kazanan çift, geliştirdikleri yazılımla TÜBİTAK ve KOSGEB'den destek almayı da başardı.

Doç. Dr. İbili, geliştirdikleri yazılım sayesinde öğretim elemanlarının, radyolojik görüntüleri uzaktan eğitim sistemine bağlı öğrencilere hem 2D hem de 3D olarak aktarabileceğini belirtti. Böylece öğrenciler, farklı lokasyonlardan bu görüntüleri aynı anda görebiliyor ve öğretim sürecine katılabiliyor. "Uzaktan ama sanki yakındaymışsınız gibi eş zamanlı bir öğretim gerçekleştiriyoruz," diyen İbili, beyin gibi vücudun diğer organlarının görüntülerinin de bu sistemle sanal ortamda aktarılabileceğini ifade etti.

Gözlükteki yazılım, kullanıcıların göz, beden dili ve mimik gibi insani iletişim unsurlarını algılayarak, sanal karakterler ile diğer kullanıcılara aktarabilme yeteneğine sahip. İbili, bu sayede öğrencilerin, sanal ortamda hologram teknolojisiyle birbirleriyle etkileşimde bulunabileceğini vurguladı.

Geliştirdikleri sistemin eğitimde devrim yaratma potansiyeline sahip olduğunu belirten İbili, "Yüz yüzeymiş gibi gerçek bir etkileşim oluşturmaktadır. Bu, öğretimi kalıcı hale getirirken, öğrencilerin motivasyonunu da artırmaktadır," dedi.