Güncel

TİKA ile Kenya'da sıfır atık dönemi başlıyor

Türkiye'nin gıda israfını önlemeyi amaçlayan TİKA, Kenya Gıda Bankası'na soğutuculu kamyon temin ederek, ikinci hasat yöntemiyle gıda güvenliğini artırıyor ve atık ürünlerin ihtiyaç sahiplerine ulaşmasını sağlıyor.

Abone Ol

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Kenya'da gıda israfını azaltmayı hedefleyen önemli bir projeyi hayata geçirdi. Nairobi'deki Kenya Gıda Bankası'na teslim edilen soğutuculu kamyon, gıda güvenliğini artırarak, “ikinci hasat” yöntemiyle israfın önüne geçecek.

TİKA'nın desteğiyle temin edilen kamyon, Nairobi'deki Kenya Gıda Bankası deposunda düzenlenen bir törenle teslim edildi. Törende, TİKA 1. Hukuk Müşaviri Nergis Sağlık, TİKA Nairobi Koordinatörü Yasemin Cansuz Kurt, Kenya Gıda Bankası Yönetim Kurulu Başkanı John Gitau ve diğer yetkililer yer aldı.

Gıda İsrafına Son

Bu projeyle, Kenya'nın farklı bölgelerindeki küçük ölçekli çiftçilerden toplanan yaş sebze ve meyveler, israf olmadan ihtiyaç sahiplerine ulaştırılacak. “İkinci hasat” yöntemiyle, gönüllüler tarafından toplanan ürünler yatılı okullara, yetimhanelere ve fakir ailelere iletilecek.

TİKA 1. Hukuk Müşaviri Nergis Sağlık, törende yaptığı konuşmada, Türkiye'nin 2017 yılında başlattığı ve büyük başarı kazanan Sıfır Atık Projesi'nin, Kenya'da uygulanmasından duyduğu memnuniyeti belirtti. Sağlık, soğutuculu kamyonların gıda israfını engelleyerek, taze ürünlerin ihtiyaç sahiplerine ulaştırılmasını sağlayacağını ifade etti.

Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerine Katkı

Kenya Gıda Bankası Yönetim Kurulu Başkanı John Gitau, bu desteğin Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları'na (SKA) önemli katkılar sağladığını vurguladı. Özellikle SKA-2 "Açlığa Son" ve SKA-12 "Sorumlu Tüketim ve Üretim" hedeflerine ulaşılmasında büyük rol oynayacak bu proje sayesinde, her yıl yaklaşık 140 bin ton yaş sebze ve meyve israftan kurtarılacak. Törenin sonunda, Kenya Gıda Bankası, TİKA'ya desteğinden dolayı teşekkür plaketi takdim etti.