Şanlıurfa’da yaşayan Eyüp Sabri Tatlı, 45 yıl önce çırak olarak başladığı telkari sanatını yaşatmaya devam ediyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından geleneksel el sanatları sanatçısı olarak kabul edilen 51 yaşındaki Tatlı, Balıklıgöl Yerleşkesi’nde bulunan atölyesinde bu nadir sanatı gelecek nesillere aktarmak için çalışmalarını sürdürüyor.

Telkari Sanatı2

14 yayıneviyle 1. Kitap fuarı kapılarını açtı 14 yayıneviyle 1. Kitap fuarı kapılarını açtı

Telkari, ince gümüş tellerin ustalıkla işlenmesiyle yapılan ve Osmanlı dönemine dayanan bir el sanatı olarak biliniyor. Tatlı, küçük yaşlardan itibaren bu sanata olan tutkusunu hiç kaybetmeden devam ettiriyor ve yaptığı eserlerle Türkiye'nin dört bir yanından talep görüyor.

Tatlı, “Telkari sanatı benim işim, aşkım, sevdam. Eskiden insanlar sanat sahibi olmak için sıraya girerlerdi, şimdi ise gençler emek vermek yerine kolay yoldan para kazanmanın peşinde” diyerek, telkari sanatının unutulmaması için gösterdiği çabayı dile getirdi. Teknolojinin etkisiyle artan döküm ürünleri ile yarışmanın zorlaştığını ancak bunun yalnızca formu değil, sanatını el emeğiyle işleyen ustaların başarısının önemli olduğunu ifade etti.

Telkari Sanatı3

Yaklaşık iki yıl önce geçirdiği beyin kanaması ve kısmi felçten sonra yeniden eski sağlığına kavuşan Tatlı, bu sanatın kaybolmaması için büyük bir gayret gösteriyor. Ayrıca, Harran Üniversitesi ve Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi’nde gençlere telkari sanatını öğretmek amacıyla kurslar düzenliyor.

Tatlı, “Bu sanat unutulmaya yüz tutmuş bir gelenek. Bizler geçtikten sonra yaşaması gereken bir değer kalmazsa, bu sanatın anlamı kalmaz” diyerek, telkari sanatını gelecek nesillere aktarmanın önemine dikkat çekti.

Kaynak: AA