Harran Katedralinde 5. yüzyıla ait vitraylar ve mozaikler bulundu Harran Katedralinde 5. yüzyıla ait vitraylar ve mozaikler bulundu

Yıllardır saat tamirciliği yaparak geçimini sağlayan zanaatkarlar, dijital teknolojinin hızla ilerlemesiyle birlikte çırak bulmakta zorlanıyor. 1980 yılından bu yana saat tamiri yapan İsmail Güneş, "Zamana uygun çalışmalar yapmaya çalışsak da akıllı saatler ve cep telefonları işlerimizi bitirme noktasına getirdi" diyerek mesleğin geleceğinden endişe duyduğunu dile getirdi. Güneş, "Eski saatlerin tamirlerini yapmaya devam ediyoruz ama en az 3-5 yıl daha bu işte kalabileceğimizi düşünüyorum. Çırak bulamıyoruz. Usta, kalfa, çırak yok, hepsi biziz. Saatçilerin yaş ortalaması ise 50'nin üzerinde" ifadelerini kullandı.

Teknolojiye Direnen Meslek Geleneksel Zanaat Kayboluyor1

Zanaatkarlar Çarşısı'nda faaliyet gösteren Ekrem Oruç, gençlerin meslek öğrenmeye değil, sadece para kazanma amacıyla geldiğini belirtti. Oruç, "Mesleğimi babamdan öğrendim. O zaman bana 5 bin lira verip zanaat öğrenmemi sağlamıştı. Öğrenecek kişi kendini belli ediyor, ama artık böyle bir ilgi yok" dedi.

Kaynak: İHA