Nihat AK/EGE TELGRAF- Roman toplumunun kanaat önderleri yerel sorunların çözümüne katkı koymak için CHP İzmir İl Başkanlığında bir araya geldi. CHP İzmir İl Başkan Yardımcısı Emin Karameşe’nin moderatörlüğündeki toplantı beyin fırtınasına dönüştü.

Roman vatandaşların İzmir'deki büyük yoğunluğuna dikkati çeken Başkan Yardımcısı Emin Karameşe, “Roman nüfusunun çoğunlukta olduğu İzmir, önemli bir kültüre ev sahipliği yapıyor. Roman toplumunun sorunları ekonomik olumsuzlukların etkisiyle tetiklendi. İşsizlik ve yoksulluk, kaliteli eğitime erişim, önyargılı ayrımcılık, kötü koşullarda barınma, sağlık hizmetlerine erişim ve kültürel kimlik asimilasyonları gibi zamanında önlenmeyen sorunlar gün geçtikçe derinleşiyor. Güncel sorunların belirlenmesi ve önceliklerinin belirlenmesi, bunların çözülmesinde merkezi yönetim ve yerel yönetimlerin rolü, çözüm önerileri gibi bir aplikasyonun belirlenmesi için bir araya geldik. Kanaat önderlerimizin ve sivil toplum kuruluşlarımızın bu sürecin dinamosu olmasını arzu ediyoruz. Bu kıymetli buluşmanın sonuçları, toplumsal hayatımzdaki kalitenin yükselmesinde kaldıraç etkisi yapacaktır” dedi. 

İzmir depreminde yıkılan Rıza Bey Apartmanı davasında firma yetkilileri dinlendi İzmir depreminde yıkılan Rıza Bey Apartmanı davasında firma yetkilileri dinlendi

“DOĞRU BAKIŞ AÇISI  LAZIM”

Sorunların sümenaltı edilmesinin gelecekte sosyal patlamalara davetiye çıkarabileceğini ifade eden Çağdaş Romanlar Derneği Başkanı Halit Keser, “Kötü alışkanlık ediniminin yaşı çok düştü. Çocuklarımız ve geleceğimiz tehdit altında. Bunlara yıllar önce çözüm bulunmalıydı. Ötelene ötelene bu seviyeye geldik. Dezavantajlı Romanlar başta olmak üzere sorunlara kısa vadede çözüm üretilmemesi halinde sonumuz hiç de iyi olmaz. Toplumsal hayatın çarklarının normala dönmesi için herkesin elini taşın altına koyması gerekir. Bugün bir kişi veya bir aileyi yakan bir sorun gelecekte toplum hayatını tehdit eder hale gelecektir. Önüne geçmek bugünkünden çok daha zor bir hal alacaktır. Yerel yönetimlerin dezavantajlıların sorunlarını çözebilmeleri için konulara doğru yaklaşım sergileyebilen, bu konuya ışık tutacak, rehberlik yapabilecek kapasitedeki danışmanlarla çalışması gerekir” ifadelerini kullandı. 

“GÖRÜŞLERİMİZ ALINSIN”

Roman Birlik Platformu Başkanı Hüseyin Heptepe ise, “Bizim yaşam alanlarımızdaki projelerde söz sahibi olmak istiyoruz. Bizim fikirlerimizin hesaba alınmasını istiyoruz. Çünkü mevcut mahallelerde yaşayan insanlar bizleriz, sivil toplum kuruluşları bizleriz. Mahallemizin sorunlarını en iyi bilen, mahallemizin sorunlarını en iyi dile getirebilecek, konuya hakim olan STK’lardır ve kooperatiflerdir. Yerel yönetimler bizim yaşam alanlarımızla ilgili kararlar alacaklarında bizimle işbirliği yaparlarsa doğru adımlar atarlar. Kamu kaynaklarını yerinde kullanırlar” şeklinde konuştu.

“KADINIMIZ GÜNDELİK YAŞIYOR”

Esendereli çiçekçilerin temsilcisi Esra Şenkeman da, “Roman kadınlar arasında işsizlik oranı oldukça yüksek. Ayrımcılık ve önyargılar nedeniyle iş bulmakta zorluk çekiliyor. Genellikle düşük ücretli, güvencesiz ve gündelik işlerde çalışılabiliyor” ifadelerini kullandı. Altyapı sorunlarına dikkati çeken Ege Mahallesi Muhtarı Esat Kaleli, “Dezavantajlıların yaşam alanları aslında kentsel dönüşüm kapsamında. Roman yurttaşlarımızın alt yapı sorunları olmayan, eğitim ve sağlık hizmetlerine kolay ulaşım sağlayabileceği konumlarda barınma ihtiyacı var” dedi. 

“ALACAKLI DURUMDAYIZ”

Yıllardır görmezden gelinmeye çalışılan Roman toplumunun alacaklı konumda olduğunu belirten Yenişehir Mahallesi Muhtarı Süleyman Çatalbaş da, “Türkiye Cumhuriyeti’nin her ferdi gibi Romanlarında hizmet alabilmesi gerekiyor. Yıllardır bize verilmeyen hizmetlerin alacaklısı konumundayız. Dezavantajlı kesimin yoksunluklarının farkındalığıyla artık pozitif ayrımcılık yapılsın. Bu yoksunluklarımız yerel yönetimlerden başlanarak giderilsin” diye konuştu.

Kaynak: EGE TELGRAF