TBMM Genel Kurulunda, muhalefet partilerinin gündeme ilişkin grup önerileri reddedildi. Saadet Partisi, İYİ Parti, DEM Parti ve CHP’nin önerileri ayrı ayrı görüşüldü ancak hiçbir öneri kabul edilmedi.
SAADET PARTİSİ’NDEN ENSTİTÜSÜ ÖNERİSİ
Saadet Partisi, Yunus Emre Enstitüsü'nün Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı olarak Türk kültürü ve dilini tanıtmak amacıyla faaliyet gösterdiğini belirterek, enstitüde 17 milyon dolarlık bir yolsuzluk iddiasının bulunduğunu ileri sürdü. Saadet Partisi Grup Başkanvekili Selçuk Özdağ, bu konuda bir Meclis araştırma önergesi verilmesi gerektiğini söyledi.
İYİ PARTİ’DEN MAAŞ ZAMMI TARTIŞMASI
İYİ Parti, Türkiye’de kira artışlarının yüksekliğine, üniversite harçlarına yapılan zamlar ve temel ihtiyaç maddelerindeki artışa dikkat çekti. Bursa Milletvekili Yüksel Selçuk Türkoğlu, asgari ücrete ve kamu çalışanlarına yapılan düşük zam oranlarını eleştirerek, terörist Abdullah Öcalan’a yönelik affedilme girişimlerini de kınadı.
DEM PARTİSİ’NDEN EKONOMİYE DİKKAT ÇEKİLDİ
DEM Parti'nin önerisi üzerine konuşan Batman Milletvekili Mehmet Rüştü Tiryaki, son yıllarda artan enflasyon, işsizlik ve yoksulluktan bahsederek, asgari ücretli ve emeklilerin enflasyon karşısında ezildiğini söyledi.
CHP’DEN EMEKLİLERİN İÇİN ÇAĞRI
CHP, emekli maaşları ve yoksulluk konusunda bir öneri sundu. Ankara Milletvekili Gamze Taşcıer, AK Parti’nin yoksulluğu bir yönetim aracı haline getirdiğini savunarak, emeklilerin hak ettikleri onurlu bir yaşam için adalet istedi. CHP, emeklilerin sesini duyurmak için mücadele edeceğini vurguladı.
AK PARTİ’NİN ÖNERİSİ KABUL EDİLDİ
Yapılan oylamada, muhalefetin grup önerileri reddedildi. AK Parti'nin önerisi üzerine ise Türkiye Adalet Akademisi Kanunu Teklifi, gündemin ikinci sırasına alındı.
GÖRÜŞMELER DEVAM EDECEK
Genel Kurulda, emekli maaşları ve kamu çalışanlarının maaşlarıyla ilgili tartışmalar devam etti. CHP Grup Başkanvekili Mahir Başarır, AK Parti'nin açıkladığı en düşük emekli maaşını eleştirerek, "14 bin 469 lira emekli maaşı vicdanları zedeliyor" dedi.
YAPAY ZEKÂ KOMİSYONU KURULDU
TBMM Genel Kurulunda ayrıca, Yapay Zeka alanındaki kazanımlar ve bu alandaki hukuki altyapı oluşturulması amacıyla Meclis Araştırması Komisyonu kuruldu.