Tarım arazileri (3)

Abone Ol

İki yıl üst üste işlenmemiş olan tarım arazisi “Arazi Tespit Komisyonu” tarafından belirlendikten sonra ne olacak. “Arazi Kiralama Komisyonu” vasıtasıyla kiraya verilme işlemi yapılacak. Peki bu komisyon kimlerden oluşacak ve nasıl işlev görecek?

Arazi Kiralama Komisyonu (AKK); il tarım ve orman müdürü başkanlığında, en az üçü il müdürlüğü teknik personeli, diğer üyeler ilgili kamu kurum ve kuruluş personelinden olmak üzere başkan dahil toplam beş asil iki yedek üyeden oluşacak. Komisyon görevlendirmeleri mülki amirin veya yetkili kıldığı kişinin onayı ile kesinleşecek. İhtiyaç durumunda mülki amirin veya yetkili kıldığı kişinin onayı ile ilçe müdürlüğü bünyesinde de AKK oluşturulabilecek. İlçede kurulacak AKK ilçe müdürü başkanlığında, en az iki üye ilçe müdürlüğü bir üye il müdürlüğü teknik personeli, diğer üyeler ise ilgili kamu kurum ve kuruluş personeli olmak üzere başkan dahil toplam beş asil iki yedek üyeden oluşacak. AKK üye tam sayısının salt çoğunluğu ile toplanacak ve üye tam sayısının salt çoğunluğu ile karar alabilecektir. Komisyon, kiralama sezonu başlangıç tarihlerini dikkate alarak toplanacak ve kiralama işlemlerini karara bağlayacaktır. AKK üyeleri kendilerine, eşlerine veya birinci derece kan ve kayın hısımlarına ait tarım arazileri ile ilgili yapılan kiralamalarda görev alamayacaklardır. Asil üyenin katılamadığı toplantılara yedek üye katılacaktır. Komisyondaki görevinden herhangi bir nedenle ayrılan üyenin yerine aynı usule göre yeni üye belirlenecektir.

KİRALAMA İŞLEMİ

Kesinleşen işlenmeyen tarım arazileri listesinde yer alan tarım arazileri için rayiç kira bedelleri tespit edilerek “Kiralanacak Tarım Arazileri Listesi” oluşturulacaktır. 
Listede kiracıların yetiştirebilecekleri ürün veya ürün gruplarına da yer verilir. 

Kiraya verilme koşulları nelerdir:

1.    Kira geliri arazi maliklerine ait olacak,
2.    Arazinin vasfı değiştirilmeyecek
3.    Kiralayan tarafından ancak, tarımsal üretimde kullanılabilecek 

Kiralama işlemleri ürün niteliğine göre kiralama sezonu dikkate alınarak gerçekleştirilecektir. Kiralama işlemi, tek bir tarım arazisi parseli bazında yapılabileceği gibi, üretim planlaması kapsamında yetiştirilecek ürün, kiracı potansiyeli ve tarımsal üretimin ekonomik verimliliği dikkate alınarak birden fazla tarım arazisi parselini kapsayacak şekilde de yapılabilecektir. İlan süreci başlatılmadan önce Kiralanacak Tarım Arazileri Listesi’nde yer alan parsellerle ilgili Bakanlık kayıt sistemlerine başvuru durumu ve mahkeme tarafından verilen ve arazinin kullanımını engelleyen bir ihtiyati tedbir kararı olup olmadığı kontrol edilir. Tedbir kararı bulunan parseller kiralamaya konu edilmez.

Kira bedeli, AKK tarafından takdir edilen rayiç kira bedelinden düşük olamayacaktır. AKK, kesinleşen Kiralanacak Tarım Arazileri Listesi’ni, resmi belgeleri düzenlemek suretiyle mahallinde, elektronik ortamda ve il müdürlüğü internet sitesinde 7 GÜN süre ile ilan eder. Mahallinde yapılan ilanlar da tutanak altına alınır. AKK, ilan süresi içerisinde kiralama taleplerini alacaktır.

İlan edilen tarım arazilerini kiralamak isteyenler, ilan süresi içerisinde il müdürlüğüne başvuru yaparlar. Kiralama başvuruları TED Portalı (Tarım Arazileri Değerleme ve Edindirme Bilgi Sistemi):  üzerinden de gerçekleştirilebilir. Gerçek kişi olarak başvuruda bulunanların Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmaları zorunludur. Her başvuru sahibi için; ikamet bilgisi ve arazi varlığı bilgileri TED portalı üzerinden kontrol edilecektir.

Arazi malikleri ve diğer ilgililer, Kiralanacak Tarım Arazileri Listesi ile ilgili itirazlarını ilan süresi içerisinde AKK yapabileceklerdir. AKK, ilan süresinin tamamlandığı tarihten itibaren üç gün içerisinde itirazları karara bağlayacak ve kiracıyı belirleyecektir. Kiralamada öncelik sırası var mıdır ve daha ne tür işlemler yapılacaktır, bir daha ki yazımızda açıklayacağız.

Arabulucu Avukat Nurdan Heris