Kültür-sanat

Tarihin en eski alfabesi kazı çalışmalarında ortaya çıktı

Suriye'deki kazılarda bulunan, M.Ö. 2400 yılına tarihlenen yazılar, alfabenin bilinen en eski örneği olarak tarihe geçti. Bu keşif, mevcut yazı tarihini yeniden şekillendirebilir.

Abone Ol

Bilim insanları, Suriye'nin Umm-el Marra kentinde yapılan kazılar sırasında, üzerine yazı kazınmış dört kil silindiri ortaya çıkardı. Bu yazıların, insanlık tarihinin bilinen en eski alfabesine ait olduğu tespit edildi. Keşfin, alfabenin tarihine dair pek çok inancı değiştirmesi bekleniyor.

Ankara — Johns Hopkins Üniversitesi'nden arkeoloji profesörü Glenn Schwartz, Suriye'nin Umm-el Marra bölgesinde yapılan kazılar sonucu, M.Ö. 2400 yıllarına ait alfabelerin tespit edildiğini açıkladı. Radyokarbon tarihleme yöntemiyle doğrulanan bu yazıların, daha önce bilinen diğer alfabetik sistemlerden yaklaşık 500 yıl daha eski olduğu ortaya çıktı.

Arkeologlar, Erken Tunç Çağı'na ait bu mezarlarda, altın ve gümüş takılar, çömlekler, pişirme kapları ve 6 iskeletin yanı sıra üzerinde yazı bulunan kil silindirler buldu. Bu yazıların, mezar sahiplerinin kökeni veya kimlikleri hakkında bilgi verebileceği düşünülse de, yazıyı tam olarak çözmek için daha fazla çalışmaya ihtiyaç olduğu belirtiliyor.

Bu keşif, eski yazı sistemlerinin tarihine dair mevcut anlayışları sorgulatacak gibi görünüyor. Şimdiye kadar, alfabenin Mısır'da M.Ö. 1900 civarında ortaya çıktığı düşünülüyordu. Ancak bu bulgu, alfabenin çok daha önce, Mezopotamya'nın batısında kullanıldığına işaret ediyor.