Dünya

Tam 52 bin yıl önce çizilen mağara resmi: İlk anlatı sanatı örneği olabilir!

Endonezya'nın Sulawesi adasındaki bir mağarada bulunan 52.000 yıllık bir resim, insanlık tarihinde bilinen en eski anlatı sanatı örneği olarak kabul ediliyor. Üç insan benzeri figürün bir yaban domuzuyla etkileşimini tasvir eden bu resim, insanların çok erken dönemde bile hikaye anlatma arzusunu gösteriyor.

Abone Ol

Endonezya'nın Sulawesi adasındaki bir mağara duvarında bulunan bir resim, insanlık tarihinde bilinen en eski anlatı sanatı örneği olabilir. Araştırmacılar, en az 51.200 yıl önce çizildiği tahmin edilen bu resimde, üç insan benzeri figürün bir yaban domuzu ile etkileşimini tasvir ettiğine inanıyor. Resimdeki sahnenin tam olarak neyi anlattığı kesin olmasa da bilim insanları, bu görselin bir hikaye iletişimi amaçladığı konusunda hemfikir.

Griffith Üniversitesi'nden arkeoloji profesörü Adam Brumm, "Detayları tam olarak bilemiyoruz, ancak bu figürlerin ve ilişkilerinin bir hikaye anlatmak için kullanıldığını görebiliyoruz" dedi. Brumm'a göre, bu resim bir av sahnesini ya da Sulawesi'deki avcı-toplayıcı grupların hayvanlarla olan ilişkilerini anlatan bir sanat eseri olabilir.

Bu keşif, Güney Fransa'daki Lascaux Mağaraları'nda bulunan ünlü Taş Devri at ve bizon tasvirlerinden 30.000 yıldan daha eski. Ayrıca, Sulawesi'de bulunan bir av sahnesi resminin en az 3.000 yıl önce çizildiği belirlendi, bu da onu bilinen en eski ikinci sanat eseri yapıyor.

Brumm, "Hikaye anlatımı, insan evriminin önemli bir parçasıdır ve hatta insan türünün başarısını açıklamaya bile yardımcı olabilir. Ancak erken dönem mağara sanatında bu tür kanıtları bulmak son derece nadirdir" diye ekledi.

Bu önemli keşif, Nature dergisinde yayınlandı.