Muğla'nın Yatağan ilçesindeki Stratonikeia Antik Kenti'nde yürütülen kazı çalışmalarında, tiyatro alanının altında yer alan yaklaşık 2 bin 250 yıllık kanalizasyon sistemi keşfedildi. Daha önce kuzey ve batı caddeleri ile Roma hamamında bulunan kanalizasyon sistemine ek olarak, bu yeni buluntu, antik kentin mühendislik ve şehircilik konusundaki ileri düzey bilgisini bir kez daha gözler önüne serdi.

Stratonikeia2

Stratonikeia, UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'nde yer alan ve "Gladyatörler Şehri" olarak da bilinen antik bir yerleşim alanıdır. 1977 yılından bu yana kazı çalışmalarının sürdüğü kent, Helenistik, Roma ve Bizans dönemlerinin yanı sıra Anadolu beylikleri ve Osmanlı dönemine ait izler barındırmaktadır. Kazı heyeti başkanı Prof. Dr. Bilal Söğüt, yapılan çalışmalarda tiyatro alanının altındaki kanalizasyon sisteminin büyük bir öneme sahip olduğunu belirtti.

Stratonikeia

Türkiye'nin Oscar Adayı "Hayat" Filmi New York’ta! Türkiye'nin Oscar Adayı "Hayat" Filmi New York’ta!

Prof. Dr. Söğüt, "Tiyatronun altındaki kanalizasyon sistemi, 2 bin 250 yıl önceki mühendislik bilgisiyle yapılmış ve içerisinde yürünebilecek kadar büyük bir yapı oluşturulmuş. Su, kendi kendine hala akıyor. Bu, bizim için büyük bir mutluluk kaynağı" diye konuştu. Ayrıca, tiyatrodaki su drenaj sisteminin, bölgedeki diğer kanalizasyon hatlarıyla birleştirilip dereye yönlendirildiğini ifade etti.

Kaynak: AA