Dünya

SpaceX'in astronot kurtarma operasyonunda arıza yaşandı

Uluslararası Uzay İstasyonu'nda mahsur kalan astronotları kurtarmak amacıyla gerçekleştirilen SpaceX görevinde Falcon 9 roketinde yaşanan arıza, operasyonun seyrini etkiledi

Abone Ol

Uluslararası Uzay İstasyonu'nda mahsur kalan iki astronotu kurtarmak amacıyla SpaceX tarafından gerçekleştirilen görevde beklenmedik bir arıza meydana geldi. Falcon 9 roketinin kullanımı, bu arıza nedeniyle geçici olarak durduruldu. Mahsur kalan NASA astronotları Barry Wilmore ve Sunita Williams, planlanan görev çerçevesinde Şubat ayında Dünya'ya dönecek.

Cumartesi günü Florida’daki Cape Canaveral Uzay Merkezi'nden fırlatılan Crew Dragon uzay aracı, Wilmore ve Williams'ın mahsur kaldığı Uluslararası Uzay İstasyonu'na başarıyla ulaştı. Astronotları uzaya götüren Boeing'in Starliner aracı, bu ayın başlarında arızalanarak mürettebatsız bir şekilde Dünya’ya geri dönmek zorunda kalmıştı.

SpaceX, Falcon 9 roketinin Crew Dragon'u yörüngeye göndermesinin ardından, Dünya’ya dönüş sürecinde bir sorun yaşandığını açıkladı. Şirket, fırlatmanın ardından yaptığı paylaşımda, "Falcon 9'un ikinci aşaması okyanusa atıldı ancak beklenmedik bir yörünge dışı yanma yaşadı," ifadelerine yer verdi.

Dragon kapsülü, Uluslararası Uzay İstasyonu'na başarıyla kenetlendi ve şubat ayında astronotları Dünya’ya geri getirmesi bekleniyor. 2024 yılı itibarıyla 96 yörüngesel fırlatma gerçekleştiren SpaceX, bu yıl 90 kez Falcon 9 roketi fırlatmıştı. Ancak, bir sonraki Falcon 9 fırlatmasının, Starlink uydularını uzaya göndermesi planlanan pazar günü yapılması beklenirken, yaşanan sorunlar nedeniyle görev askıya alındı.

NASA, Starliner’ın 6 Haziran'da ISS’e gönderilmesinin ardından, helyum iticilerindeki sorunlar nedeniyle Wilmore ve Williams’ın uzayda kalış süresinin uzadığını belirtti. Ajans, Starliner’ı mürettebatsız indirmeye karar verdikten sonra, 7 Eylül'de bu işlemi gerçekleştirmişti. Şimdi, astronotların Crew-9 misyonuyla Şubat 2025’te Dünya’ya dönmesi planlanıyor.