Ekonomi

S&P Türkiye'nin kredi notunu yükseltti: İşte yeni değerlendirme

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor's (S&P), Türkiye'nin kredi notunu bir kademe yükselterek "B+"dan "BB-"ye çıkardı. Ayrıca, Türkiye'nin kredi notu görünümünü "durağan" olarak belirledi. Bu, S&P'nin Türkiye için gerçekleştirdiği ikinci not artırımı oldu.

Abone Ol

S&P, Türkiye'nin kısa vadeli kredi notunu ise "B" seviyesinde teyit etti. Kuruluş, yaptığı açıklamada, Merkez Bankası'nın sıkı para politikası yaklaşımının Türk yetkililerin lirayı istikrara kavuşturma, enflasyonu düşürme ve rezervleri yeniden inşa etme çabalarına katkı sağladığını vurguladı.

Türkiye'nin tasarruf açığının daraldığına ve bu durumun GSYH oranında 2022'den bu yana kaydedilen yaklaşık 4 puanlık düşüşle kendini gösterdiğine dikkat çekildi. S&P'nin açıklamalarında, enflasyonu tek haneli seviyelere düşürme ve Türk lirasına uzun vadeli güvenin yeniden tesis edilmesi konusunda daha fazla ilerleme kaydedilmesi durumunda kredi notunun daha da yükselebileceği ifade edildi.

Ancak, hükümetin 2025 yıl sonu enflasyon hedefi olan yüzde 17 yerine 2024 için öngörülen yaklaşık yüzde 44'lük enflasyon oranına bağlı olarak ücret artış oranlarının, enflasyonla mücadele programı için bir risk oluşturabileceği uyarısı yapıldı. Açıklamada, ücret artışlarının, enflasyonla mücadele sürecini zorlaştırma potansiyeline sahip olduğu belirtildi.

Öte yandan, Türkiye için diğer kredi derecelendirme kuruluşlarından da olumlu değerlendirmeler gelmişti. Fitch, mart ayında Türkiye'nin kredi görünümünü "durağan"dan "pozitif"e çevirmiş, kredi notunu "B" seviyesinden "B+"ya yükseltmişti. Moody's ise ocak ayında Türkiye'nin kredi notunu "B3" olarak teyit ederken, not görünümünü durağandan pozitife çevirmişti. Bir sonraki not değerlendirmesi merakla bekleniyor.