Sosyal belediyecilik örneği İzmir

Abone Ol

İzmir Büyükşehir Belediyesi ve taşıdığı 8 bin yıllık medeniyetlerin tarihi izleriyle kentimiz, ‘Kadın Dostu Kent’ olarak ülkemize ve coğrafyamıza daima örnek olmuştur.  İzmir Büyükşehir Belediyesi sosyal belediyecilik görevleri kapsamında kadınların sağlık, eğitim ve sosyal hizmetlere, istihdam olanaklarına, şiddete maruz kaldıklarında haklarını güvence altına alacak mekanizmalara erişimlerini sağlama, hukuki ve psikolojik destek gibi çalışmaları, şartlarını zorlayarak bile olsa yerine getirmektedir.

Biri 21 diğeri 24 kişi kapasiteli iki Kadın Sığınma Evi, kadınların sığınma evi sonrası desteklenmesi amacıyla geçici süre ile kalabilmeleri için 2024’te açılan 16 kişi kapasiteli Geçici Kadın Barınma Merkezi ve yine 2024’te faaliyete geçen şiddet mağduru olup kadın sığınma evine kabulü yasa gereğince mümkün olmayan kadınlar ile varsa yanlarındaki çocukları, geçici otel konaklama hizmetinden faydalanabilmektedir. Esnaflarla ‘Mor Çember’, 18-30 yaş gençlerle ‘Eşit İzmir’, ‘Toplumsal Cinsiyet Eşitliğinde Erkek’, ‘sağlık okuryazarlığı’ ve ‘Anne Baba destek programları’ gibi farkındalığı artırıcı projeler uygulanmaktadır. İnsan Hakları Eğitimi Programı doğrultusunda hak temelli, şiddetsizlik temalı eğitim ve atölyelerle kadının toplumsal hayata eşit haklarla katılımını destekleyen projeleri özellikle çok önemli çünkü sahada aktif çalışan gönüllüler olarak farkındayız ki öncelikle insan ve yurttaş temelinde yasalarla tanımlı haklarımızı bilmiyoruz. Şiddetin her türü karşısında sindirilmiş bir toplum haline hızla sürükleniyoruz.

İzmir Büyükşehir Belediyesi, 2025-2027 yıllarını kapsayacak ‘Yerel Eşitlik Eylem Planı’ için de hazırlıklarını sürdürüyor. Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Birimi ise toplumsal cinsiyete duyarlı veri çalışmaları yapmakta ki özellikle dezavantajlı grupların haklarına yönelik politikalar oluşturma, kamu kurum ve kuruluşları ile ulusal ve uluslararası iş birlikleri geliştirmeye yönelik faaliyetler de yürütmektedir. Örnek vermek gerekirse toplumumuzda kadınlar ve çocuklar dezavantajlı grupta yer alıyor ama bir de bedensel/zihinsel engeli varsa dezavantajı daha da büyüyor.

İzmir Büyükşehir Belediyesi, kadın ve çocuklar için Örnekköy, Hatay ve Kadifekale’deki Kadın Dayanışma Merkezleri aracılığıyla kadınların ücretsiz hukuki, psikolojik ve sosyal hizmet danışmanlığı kapsamında dikkat çeken değerli çalışmalar yürütmektedir. Ayrıca iş yerlerinde toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması amacıyla ‘Hane İçi Şiddetle Mücadele Kurum Politika Belgesi’ de oluşturdu. Büyükşehir yönetici kademesindeki erkeklerden başlayarak tüm erkek personel hedefiyle kadına yönelik şiddetle mücadeleye katılımını artırmak amacıyla UnWomen desteği ile çalışmalar da yapmaktadır.

Sağlık Bakanlığı uygulamasının iptaline yönelik 16. İş Mahkemesi’nde İzmirli Avukatlar Grubu tarafından 2022 yılında 2072 sayı ile kazanılmış mahkeme kararına rağmen henüz Sağlık Bakanlığı tarafından aşı takvimine alınmayan HPV aşısı konusunda da İzmir Büyükşehir Belediyesi önemli sayılabilecek bir uygulama kararı aldı.  Belediyemizin sosyal destek sistemindeki 18-26 yaş grubu kadınlara 3 doz ücretsiz uygulamasına başlanacak olması ileriye dönük önemli bir hamledir. Sosyal belediyecilik anlayışıyla aslında toplumsal sağlığı korumaya yönelik devlete yapması gerekeni öğretmektedir. 

İzmir Büyükşehir Belediyesi halk sağlığı kapsamında, dezavantajlı gruplara yönelik yine hayati önemi olup ancak SGK tarafından karşılanmayan, anaokulu ve ilkokul öğrencileri ‘Tip 1 diyabet’ hastası çocukların yaşam konforunu artırma amacıyla dijital ölçüm cihazları sağladı.

Gerek HPV aşısı gerekse sensörlü dijital şeker ölçüm cihazları halk sağlığı çerçevesinde değerlendirilmekte olup bu kapsamda toplumda adalet ve eşitliği sağlaması gereken devlettir. Anayasa ve yerel yasalar ile uluslararası sözleşmeler bu görevi devlete tanımlamıştır.