Ankara'nın Çubuk ilçesinde kış aylarında olgunlaşan ve tüketilen Ankara armudunun hasadına başlandı. Bu armut türü, hasat sonrası 2-3 ay boyunca üretici depolarında bekletilerek olgunlaşıyor ve ardından manavlardaki yerini alıyor. Ankara armudunun yoğun tadı, kışın komposto ve tatlı gibi birçok alanda kullanılmasına olanak tanıyor.
Kuruçay Köyü Derneği Başkanı Ali Tohumcu, Ankara armudunun özellikle İç Anadolu bölgesinde, özellikle de Çubuk'ta yoğun olarak yetiştirildiğini belirtti. Tohumcu, bu yıl hasadın Ekim ayının ortalarına göre 20 gün daha erken yapıldığını ifade ederek, "Bu armut, aralık ayına kadar üreticinin depolarında saklanır. Olgunlaştıktan sonra tüketiciye sunulur," dedi.
Ankara armudunun dayanıklılığına dikkat çeken Tohumcu, “Armut toplandığı anda yenmiyor; olgunlaşması için biraz beklemek gerekiyor. Kış aylarında havaların soğumasıyla armut oluşum süreci başlıyor,” şeklinde konuştu. Ayrıca, armudun iklim koşullarının kalitesine katkıda bulunduğunu belirterek, bu armudun şeker oranının düşük olduğunu vurguladı.
Armudun üretiminde yaşanan artan masraflara da dikkat çeken üretici Orhan Çakır, “Bu yıl iklim koşulları nedeniyle rekoltede yarı yarıya bir düşüş yaşandı. Kalitede bir sorun yok ama masraflar arttı,” dedi. Çakır, armut fiyatlarının düşüklüğünden yakındı ve “Pazarda ortalama fiyat 15-20 lira arası. Üretime devam etmek gerekiyor, yoksa dışa bağımlılık artar,” ifadelerini kullandı.
Tohumcu, Çubuk'un coğrafi işaretli ürünleri arasında Ankara armudunun da yer alması gerektiğini savundu. Çubuk, şu anda 4 coğrafi işaretli ürüne sahip, ancak Ankara armudunun bu listeye eklenmesinin önemli olduğunu belirtti.