Güncel

Soma maden faciası davasında 28 kamu görevlisinin yargılanmasına devam edildi

Manisa'nın Soma ilçesinde, 10 yıl önce 301 işçinin hayatını kaybettiği maden faciasıyla ilgili olarak haklarında dava açılan 28 kamu görevlisinin yargılanmasına devam edildi. Duruşma, Soma 2. Asliye Ceza Mahkemesi'nde gerçekleştirildi. Ancak sanıklar duruşmaya katılmadı. Sanık avukatları, dava dosyasındaki bilirkişi raporunun yetersiz olduğunu belirtti

Abone Ol

Müşteki aileleri ve avukatları, davanın "görevi kötüye kullanma" suçlamasıyla açılmasının yanlış olduğunu ve olayda birden fazla ölüm ve yaralanmanın meydana gelmesi nedeniyle mahkemenin görevsizlik kararı vererek dosyanın ağır ceza mahkemesine sevk edilmesi gerektiğini savundu. Ayrıca, savcı, müfettiş A.Y.'nin duruşmaya katılmadığını belirterek, hakkında yakalama kararı çıkarılmasını talep etti.

Mahkeme, sanık A.Y. hakkında yakalama kararı vererek, sanık avukatlarının yeni bilirkişi raporu talebini ve madenci ailelerinin avukatlarının görevsizlik kararı taleplerini reddetti. Duruşma, bir sonraki oturum için ertelendi.

Duruşma Sonrası Açıklama

Duruşma sonrası açıklama yapan madenci ailelerinin avukatlarından Murat Kemal Gündüz, üçüncü duruşmayı geride bıraktıklarını belirterek, "Soma ana davasındaki bilirkişi raporları, kamu görevlilerinin birden fazla insanın ölümüne ve yaralanmasına sebep olma suçundan sorumluluğunu çok açık bir şekilde ortaya koyuyor." dedi. Gündüz, mahkemeye görevsizlik kararı verilmesi ve dosyanın ağır ceza mahkemesine devredilmesi yönündeki taleplerini yinelediklerini ancak mahkemenin bu taleplerini reddettiğini ifade etti.

Maden Faciası ve Davanın Geçmişi

Soma Kömürleri AŞ'nin işlettiği maden ocağında 13 Mayıs 2014'te çıkan yangın, vardiya değişimi sırasında büyük bir felakete yol açtı. Yangın sonucu galeriler dumanla dolarken, 96 saat süren kurtarma çalışmaları sonunda 486 işçi kurtarıldı, ancak 301 işçi hayatını kaybetti. Olayın ardından, Soma Kömür İşletmeleri AŞ'nin üst düzey yöneticileri tutuklanarak "Soma Maden Faciası Davası" süreci başlamıştı. Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi, bazı sanıklara hapis cezaları verirken, diğer bazı sanıkların beraatına karar verdi. Yargıtay, yerel mahkemenin kararını bozdu ve yeniden yapılan yargılamada sanıklara hapis cezaları verildi. Bu süreçte, olayda ihmali bulunan 28 kamu görevlisi hakkında Soma Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianame Soma 2. Asliye Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilmişti.