Bu kooperatifleşme hikayesi, emekli öğretmen Mehmet Asım Özçalık’ın öncülüğünde başladı. Özçalık ve arkadaşları, lavanta yetiştiriciliği kursuna katıldıktan sonra belediyeden 5 bin lavanta fidesi temin etti.

Çaltıbozkır Üretim ve Pazarlama Kooperatifi Başkanı Hatice Gülcan Yüksel, köy halkının desteğiyle 11 çeşit yağ üretimi yaptıklarını ve distilasyon ünitesi desteğiyle satış ve pazarlama olanaklarının arttığını belirtti. Kooperatif, lavanta yağından sabun, kese, kolonya, mum, lokum ve oda spreyi gibi ürünler üretiyor. Gelirlerinin bir kısmıyla öğrencilere burs veriyor ve bölgedeki eski okulları tadil ederek birini müze, birini kütüphane haline getirdiler. Altı okul daha mevcut olup, köy halkının üretime daha fazla katılmasını istiyorlar. Özellikle kadınlar üretim ve etiketleme aşamalarında yardımcı oluyorlar.

Muğla'da orman yangını kontrol altına alınmaya çalışılıyor! Muğla'da orman yangını kontrol altına alınmaya çalışılıyor!

Lavanta bahçesi turizmi de çekiyor, özellikle Rus turistlerin ilgisini çekiyor. Ziyaretçilerden Ayşegül Şengi, Silifke'de böyle bir yerin olmasından dolayı mutlu olduklarını belirtti. Mücahit Özel ise lavanta bahçesinin güzelliğinden ve kokusundan etkilendiğini, Isparta'ya gitmiş gibi hissettiğini söyledi.

Kaynak: İHA