Güncel

Siirt’te geleneksel tatlıların yapımına başlandı: Harire ve cevizli sucuk üretimi yoğunlaşıyor

Abone Ol

Siirt’in yöresel tatlıları olan harire ve cevizli sucuk yapımında mevsimsel hareketlilik başladı. Kentin damlarında kurutma işlemiyle hazırlanan bu geleneksel tatlılar, bölgenin kültürel mirasının önemli bir parçası olarak öne çıkıyor.

Eylül ayında başlayan üzüm hasadıyla birlikte, üzümler sıkılarak büyük kazanda odun ateşinde saatlerce kaynatılarak pekmez haline getiriliyor. Elde edilen üzüm suyu, kıvamını artırmak amacıyla tekrar kaynatılırken, bu aşamada ceviz, fıstık ve bademler ipe geçirilip pekmezle kaplanarak güneşte kurutuluyor ve “cevizli sucuk” şeklini alıyor.

Üzüm suyu ve un ile yapılan pestil de bu süreçte hazırlanıyor. Halil Gülpınar, pestil üretiminin ayrıntılarını paylaşarak, “Eylül ayının başından Ekim ayının başına kadar üzüm hasadımızı tamamlıyor ve pestil yapımına başlıyoruz. Üzüm suyu, 4-5 saat kaynatıldıktan sonra tekrar süzülüyor ve un eklenerek karıştırılıyor. Pestilimiz tamamen doğal ve katkı maddesi içermiyor” dedi.

Pestil yapımında, mikroplardan arınması için üzüm suyuna toprak eklendiğini belirten Seda Gülpınar ise, “Üzüm suyu kaynadıktan sonra toprak ilave ederek temizlenmesini sağlıyoruz. Toprak altta kalıyor ve temizlenen sıvı üst kısımda toplanıyor,” açıklamasında bulundu.

Cevizli, fıstıklı ve bademli çeşitleri bulunan cevizli sucuklar ise, büyük bir özen ve emekle hazırlanıyor. Badem ve fıstıkların tek tek ipe geçirilmesi, sucuk yapımının ne denli meşakkatli olduğunu gözler önüne seriyor.