Sevgiyi kanatlandıran çakra: Anahata!

Abone Ol

Yeni haftadan size bir demet ‘Merhaba’ gönderirken bu hafta yine çakra konusuna dönüş yapalım, biraz daha derinlere girelim istiyorum. Öğrencilerim ve sizlerden gelen yoğun istek üzerine kalp çakrasına göz gezdireceğiz. Görüyorum ki yaşamda tek aranılan şey sevgi… Ancak bu sevgiyi nasıl sunduğun ve alabildiğin çok ama çok önemli. Haydi, gelin! Anahata’yı masaya yatırıyoruz…

ANAHATA NEDİR?

Çakra sisteminin ortasında konumlanan kalp çakrası, Sanskrit dilinde “çarpmamak ya da yaralanmamak” anlamına gelen ‘Anahata’ kelimesiyle ifade edilir. Bireyin geçmişten gelen acı deneyimlerinin ardında şefkatin var olabileceğini ve sevgi alıp vermeye açık hâle gelerek iyileşmenin gerçekleşeceğini, dünyayla olan bağın derinleşeceğini anlatır.

KALP ÇAKRANIN ÖZELLİKLERİ NELERDİR?

Dördüncü çakra olan Anahata yani kalp çakra, hava elementiyle bağlantılı. Hava elementi, bedende duygu ve düşüncelerin yayılmasına ve duyguların bedendeki tezahürüne katkı sağlar. Kalp çakrasının dengeli çalışmasına ve içimizdeki sevgiyi yaymamıza destek olarak evrenle bütünleşmiş hissetmemizde önemli bir rol oynar. 

Fizik bedende kalbin bulunduğu alanda yer alır ve sırtın yukarısı, göğüs ve göğüs boşluğu, ciğerin alt bölgesi, kan dolaşımı sistemi, deri ve timüs salgı beziyle ilişkilendirilir. Rengi yeşildir.

KALP ÇAKRA NEDEN DENGESİZLEŞİR?

Vücudumuzun enerji bedenini oluşturan çakralar; dengeli bir şekilde çalıştığında enerjinin serbestçe dolaşması mümkün olur ve bu akış; fiziksel, zihinsel ve ruhsal uyum içinde yaşamayı destekler. Çakralara dair günümüz terminolojisinde çakraların açılıp kapanması gibi söylemler kullanıldığına şahit olmuşsunuzdur. Oysa çakralar; dünyaya gelişimizden bugüne yaşadığımız tecrübeler, travmalar, fiziksel rahatsızlıklar veya duygu durum bozuklukları sebebiyle bloke olabilen bir sistem şeklinde düşünülebilir. Bu blokajlar sonucunda çakra sisteminde aksaklıklar yaşanmasının çakraların yetersiz ve dengesiz çalışmasına sebebiyet verdiğini söylemek daha doğru olur.

Kalp çakrasının dengesizliği; yaşanan deneyimlerle fiziksel, zihinsel ve ruhsal uyumun bozulması ve diğer çakralarla bağlantılı olarak enerji akışında aksaklıklar yaşanması nedeniyle gerçekleşir.

Anahata çakranız dengesizleştiğinde, kendinizi değersiz ve güvensiz hissetme, kendinize ve çevrenize yönelik manipüle edici davranışlar sergileme gibi etkiler deneyimleyebilirsiniz. Hayatınızı paylaştığınız insanlarla yaşadığınız sorunlar karşısında empati geliştirme yeteneğinizi kaybetmeye başlayabilir ve anlayışsız bir tavır sergileyerek ilişkilerinizin temellerini sarsabilirsiniz. Çevrenize karşı kurtarıcı ya da kurban rollerine bürünerek yaklaşabilirsiniz. Sevgi alıp verme, affedebilme ve şefkat gösterme noktasında sağlıklı ilişkiler kuramaz hale gelebilirsiniz.

Fiziksel konumu ile incelediğimizde, kalp çakrasının dengesizliği nefes darlığı gibi solunum problemleri yaratabilir. Kalp Çakrası; kalp, göğüs ve göğüs boşluğu, kan dolaşım sistemi ve deri ile ilgili olduğu için zayıf dolaşım, tansiyon dengesizlikleri ve kalp sorunları yaşama ihtimaliniz artabilir.

KALP ÇAKRA NASIL DENGELENİR?

Kalp çakrasını dengelemek için kalp çakrası açma tekniklerini öğrenmek ve hayata geçirmek, anahata çakranın tekrar dengeli bir şekilde çalışmasına ve enerji sisteminde oluşan blokajların giderilmesine katkı sağlar. 

Kalp çakrasını dengelemek için yaşamınızda kolaylıkla uygulayabileceğiniz birçok yöntemden söz etmek mümkün. Her çakrada olduğu gibi anahata çakra için de yoganın, meditasyonun, olumlama cümlelerinin ve aromaterapinin gücünden yararlanabilirsiniz. Yoga pratiğinize deve (ustrasana), yukarı bakan köpek (urdhva mukha svanasana) ve inek (bitilasana) gibi kalp bölgesini açan asanalar ekleyebilirsiniz.

Kalp çakrası hava elementini temsil ettiği için yoga pratiğinizde pranayama çalışmalarından da yararlanabilirsiniz. Yoga pratiğinizi sonlandırmadan önce veya ayrı bir zaman diliminde kalp çakra dengeleme meditasyonu uygulamak, sevginin ve şefkatin titreşimini hissetmenize ve kalbinizi merhamete açmanıza destek olabilir. Meditasyon esnasında kalp çakrasının mantrası olan YAM sesini yüksek sesle söyleyebilirsiniz.

Şükran günlüğü tutmayı deneyebilir, her gün minnet duyduğunuzu düşündüğünüz üç şeyi yazarak yaşamınıza dair gözden kaçırdığınız olumlu düşünce ve durumları keşfedebilirsiniz. Gül ve ıtır gibi uçucu yağları kullanarak aromaterapinin şifalandırıcı gücünden faydalanabilirsiniz. Karşılık beklemeden sevgi alıp verebilme yeteneği olan çocuklar, hayvanlar ve doğayla daha çok vakit geçirebilir; onların sevgi alıp vermelerindeki mükemmel dengeyi gözlemleyebilirsiniz. Kalp çakrasını temsil eden yeşil, pembe ve altın sarısı renklerini yaşamınızın birçok alanına dahil edebilir; bu renklerde giyinebilir ve sıklıkla gördüğünüz nesnelerin renklerini yeşil, pembe ya da altın sarısıyla değiştirebilirsiniz. 

KALP ÇAKRANIN DENGELİ ÇALIŞTIĞININ BELİRTİLERİ 

Anahata çakranız dengesiz çalışmaya başladığında kendinizi çekingen, dünyevi olana ve insanlara bağımlı, kıskanç tutumlar sergilerken bulabilirsiniz. Sık sık depresif hissetmeye başladığınızı, hiçbir şeyin yolunda gitmediğini ve sevgi alıp verme konusunda istekli olmadığınızı fark edebilirsiniz. Kalp çakrasını dengeleyen pratikleri gerçekleştirmeye başladığınızda ise fiziksel, zihinsel ve ruhsal olarak bir uyum yakalamaya başladığınızı hissedebilmeniz mümkün olur.

Kalp çakranız dengeli çalıştığında; İçinizdeki sevginin kendinize, çevrenizdeki insanlara, hayvanlara ve doğaya karşı özgürce aktığını; sevgiye alma verme dengesini yakalayabildiğinizi görebilirsiniz. Zor koşullar altında bile iletişiminizi, empati kurabildiğiniz bir düzlem içinde gerçekleştirmeye başlayabilirsiniz.

Yönetici enerji merkezlerinin yani çakraların ortasında yer alan kalp çakrası, evrenin harmonisiyle uyumlu bir şekilde yaşamayı destekler. Aşk, sevgi, barış, mutluluk, şefkat ve neşe gibi duygular; kalp çakrası dengeli bir şekilde çalıştığı müddetçe mümkün olur. Kalbinizin enerjisi, dünyaya bakışınızı değiştirdikçe hayatınızdaki insanlarla olan birlikteliğinizi güçlendirip dönüştürmeye katkı sağlar.

Yaşamınıza ve evrende var olan her canlıyla olan ilişkinize anlayış, samimiyet ve şefkatle yaklaşmaya başlarsınız. Kendinizi evrenle uyum içinde hissedersiniz, bu hissiyat sayesinde sağlıklı ve güvenli alanlar inşa edebilirsiniz.

KALP ÇAKRA DENGELEME MEDİTASYONU

Rahat bir oturuşa gelin. Omurganızın dik olduğundan emin olun. Dikkatinizi kalp çakra alanına yani göğsünüze doğru getirin. İki göğsün arasında kalan alana dilerseniz bir elinizi de koyabilirsiniz. Nefes alırken göğsünüzün genişlediğini ve verirken yavaşça söndüğünü hissedin. Nefes alırken fark edin; nefes burun deliklerinizde, boğazınızda, göğsünüzde ve karnınızda nazikçe dolaşıyor. Şimdi de nefesi verirken fark edin; göbeğinizde, göğsünüzde, boğazınızda ve burun deliklerinizden yavaşça boşalıyor. Kalbinizi sevgiye açın. Bedeniniz gevşesin, aklınız sakinleşsin, ruhunuzun yükselmesine izin verin. 
İçinizden dingin bir sesle kalp çakranızın dengeli ve akışta olmasına niyet edin. Değişim rüzgarlarının tüm bedeninizde esmesine izin verin. Artık özgürsünüz; bir kuş kadar özgür. Uçabilir, bulutlara kadar yükselebilirsiniz. Bedeniniz hafif ve sevgiyle dolu. Bu hissi yaşamaya odaklanın. Sevgi sizinle ve her hücrenize işliyor. Sevgi şefkatli kolları ile sizi sarıp sarmalıyor. Kalbinizin en derinlerinde sevginin akmasına izin verin. 

Ailenize ve arkadaşlarınıza sevgiyi gönderin, komşularınıza ve etrafınızdaki diğer insanlara, tüm dünyaya ve tüm canlılara…. Gönderdiğiniz her sevgi katlanır ve size geri döner. Koşulsuz sevgiyle buluşmaya izin verin. Kalbinizi sevgi, şefkat ve merhamete açın. Sevginin ve şefkatin titreşimini ruhunuzda hissedin. Bu hissi yaşamın her alanına yaymaya niyet edin. Bu hissi içselleştirdiğinizde ve hazır olduğunuzda meditasyondan çıkabilirsiniz.

Canım çiçekler kendi değerinizi yitireceğiniz hiçbir savaşta olmayın, hepiniz sevgiyi sonuna kadar hak eden kadınlarsınız. Ama nacinaze tavsiyem ilk önce kendinizi sevmeniz.

Sevgilerimle…

Günün sözü: Kendini öyle bir sev ki dünyan da bu dansa eşlik etsin.