Karşıyaka’da 19 Eylül Gaziler Günü gururla kutlanıyor Karşıyaka’da 19 Eylül Gaziler Günü gururla kutlanıyor

NİHAT AK/EGE TELGRAF-Havalar soğudu, yağmur-çamur patili dostların sokaklardaki yaşamını tehlikeye düşürdü. İlk yağmurlarda saçak altı bulmakta zorlanan sokak hayvanları su baskınları sonrası adeta nereye sığınacağını şaşırdı. Alsancak ve Poligon civarındaki sokak hayvanları göle dönen caddelerde yaşam mücadelesi verdi. Can dostların barınması ve beslenmesi için hayvanseverler devreye girdi.

Sel felaketlerinin sokak hayvanlarını olumsuz etkilediğine dikkati çeken Hayvan Hakları Federasyonu (HAYTAP) İzmir Temsilcisi Esin Önder, “İzmir’de yağışların artmış olması yüreklerimizi ağzımıza getiriyor. İklim değişimi  etkisini artırdı. Yağmur şiddetini artırmaya başladığında ebeveynler de evlatlarının yollarını gözlüyor. Ellerinde şemsiyeler, altlarında araçlarıyla çocuklarını aramaya gidiyor. Ama sokaklardaki hayvanlar bir saçak altı bulabilmek için saatlerce yol yürüyor. İklim krizi sel felaketine dönüştüğünde sokak hayvanları kaçınılmaz sonuna doğru ilerliyor. Biz tüm yurttaşlarımızın sokak hayvanlarının da can taşıdığını düşünerek hareket etmesini istiyoruz. Hayvanseverler olarak sağanak yağmurlarda sokak hayvanlarına ulaşmakta zorluklar yaşıyoruz. Kordon’daki sokak köpeklerine ulaşamadık. Büyük bir yağmur yaşandı. İç bölgelere doğru gitmiş olduklarına inanmak istiyoruz. Sokak hayvanlarının barınak ve gıda problemlerini çözmek için elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz” dedi. 

esin-onder

MUHATAP YEREL YÖNETİM

Ege Telgraf Gazetesi'nden Nihat Ak'ın haberine göre; "Sokaklardaki hayvanlara sel felaketlerinde müdahale edebilmenin çok kolay olmadığına dikkati çeken İzmir Veteriner Hekimler Odası Başkanı Selim Özkan, “Şiddetli yağmurlar başladığında veya ciddi soğuk havalarda sokak hayvanlarını insanlar gibi bir yere toplama imkanınız yok. Soğuk havada bir kapalı spor salonu insanlar için açılabilir. Ama sokak hayvanları benzer bir şekilde toplanamaz. Onların yerleri ayrı olmalı, birbirlerine müdahale edememeliler. Bizim klinikleri olan veteriner hekimlerimiz kendilerinden yardım istenmesi halinde yardımcı olmaya çalışıyorlar. Ama bu konunun asıl muhatapları yerel yönetimler. Yardım gereken durumlarda 153 numaralı hatları arayabilirler. Bölgede bir sıkıntı oluştuğunda veteriner işleri müdürlüğü araç göndererek alıyorlar diye biliyoruz” diye konuştu.

 ‘KISIRLAŞTIRMA ŞART’

İzmir’deki sokak hayvanı yoğunluğuna vurgu yapan Başkan Özkan, “Resmi olmayan verilere göre kent genelindeki sokak hayvanlarının 400 bin civarında olduğu hesaplanıyor. Bugün 400 bin sokak hayvanı kısırlaştırılmadığı takdirde yarın sayı çok çok daha yükselmiş olacak. Geçtiğimiz yıl İzmir Büyükşehir Belediyesi ile imzaladığımız protokol kapsamında 5 bin kadar sokak hayvanını veteriner hekimlerimizle birlikte kısırlaştırmıştık. Yeni kısırlaştırma protokolü yapılmadı. Yerel yönetimlerimizin talepleri doğrultusunda yeni protokol imzamalaya, kendilerine kısırlaştırma yönünden destek vermeye hazırız” diye konuştu.

 ‘YÜREKLER BURKULUYOR’

İklim krizinin sokak hayvanlarının yaşamını her geçen gün biraz daha fazla tehlikeye soktuğunu belirten veteriner hekim Necati Vedat Ak, “Sokak hayvanları şehir hayatının bir parçasıdır. Onların çok daha uygun koşullarda sağlıklı ve güvenli bir yaşam sürmeleri toplum sağlığımız açısından da büyük önem arz ediyor. Özellikle sağanak yağışlı, fırtınalı ve soğuk havalarda yaşam, minik canlar için oldukça zor geçiyor. Birçok sokak hayvanı kış aylarında soğuktan hasta oluyor. Sokak hayvanlarının olumsuz hava koşullarında kaldığını gören yurttaşlarımızın yardım ellerini çok acil uzatmaları önemli. Hayvansever STK’lar veya yerel yönetimlerden gelecek yardım için geçecek süre can dostların sağlığını olumsuz etkiler. Bulundukları ortamdan daha güvenli bir barınma alanına alınmaları, kurutulmaları, vücut sıcaklıklarının korunması ve beslenmeleri iyi olur. Can dostlarımız için başkalarından yardım beklemektense güvenli bir alan yaparak onlara yardım etmek aslında hiç de zor değil. Basit birkaç karton kutu, kalın örtü, plastik kutu ve straforlarla onlar için çeşitli korunaklar inşa edebilirsiniz. Böylece yağmurlu ve soğuk havalarda sığınacakları yuvaları olmuş olur. Biz veteriner hekimler, hayvan ve toplum sağlığını korumak için ömrümüzü adamış kişileriz. Sokak hayvanarı için ilk muhataplar yerel yönetimler olsa da acil durumlarda her veteriner hekim acil müdahalede bulunacaktır. Gelecek dönemde insan sağlığı için oluşturulan sağlık hizmeti onlar için de oluşturulabilirse can dostların yaşam standartları yükseltilebilir” dedi.

Kaynak: EGE TELGRAF