Serbest bölgelerdeki ihracat artışı, KOBİ'ler için önemli bir fırsat sunuyor. Son beş yılda serbest bölgelerin ihracatı yüzde 55 oranında artarken, ülke içindeki firmalarla olan ticaret de yüzde 51 artış gösterdi. SEBKİDER Başkanı Yusuf Kılınç, bu bölgelerin KOBİ’lere küresel pazarlara açılma fırsatı sunduğunu belirtti ve KOBİ'leri, sermayelerini bina ve arsaya yatırmadan, serbest bölgelerde fabrika kiralayarak üretim yapmaya davet etti.

ÜRETİM İMKANI SUNUYOR

Türkiye’nin toplam ihracatının yüzde 4’ünü gerçekleştiren serbest bölgeler, 2023 yılına gelindiğinde bu oranı yüzde 5’e çıkardı ve 13 milyar dolara yaklaştı. Serbest bölgelerdeki firmalar, yerel KOBİ’lerle olan ticaretlerini artırarak, 2018 yılında 2.5 milyar dolar olan ticareti, 2023 yılında yaklaşık 3.8 milyar dolara çıkardı. Kılınç, pandemi sonrası yerel firmalarla yapılan ticaretin daha fazla önem kazandığını vurguladı. Kılınç ayrıca, serbest bölgelerin KOBİ’lere bina ve arsaya yatırım yapmadan üretim imkanı sunduğunu, bu sayede KOBİ’lerin tüm birikimlerini üretimde kullanarak küresel pazarlara açılabileceğini söyledi. Bu imkanın ihracata sağlanan vergisel teşviklerle birleşmesi, KOBİ'lere büyük rekabet avantajı sağlıyor.

Sürdürülebilir moda: Yerel tasarımcılar yeni dönemin yüzü oluyor Sürdürülebilir moda: Yerel tasarımcılar yeni dönemin yüzü oluyor

HIZ VE VERİMLİLİK ARTIYOR

Serbest bölgelerdeki firmaların havacılık, otomotiv, yazılım, gemi inşası gibi farklı sektörlerde faaliyet gösterdiğini belirten Kılınç, bu bölgelerin uluslararası pazarlara açılmak isteyen Türk firmaları için de önemli bir kapı olduğunu ifade etti. Ayrıca, serbest bölgelerin altyapı yatırımlarıyla yerel kalkınmayı hızlandırdığını ve yeni iş fırsatları yaratarak işsizliği azalttığını da ekledi. Gelişen lojistik altyapı sayesinde ticaretin maliyetleri düşerken, hız ve verimlilik artıyor. Bu gelişmeler sadece serbest bölgelerde değil, çevresindeki diğer bölgelerde de ekonomik büyümeyi teşvik ediyor.

Kaynak: Bülten