Güncel

Sendikalardan ‘Öğretmenlik Akademisi’ tepkisi: Fakülteler hiçe sayılıyor

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in Öğretmenlik Akademisi ile ilgili açıklamalarına sendikalardan tepki geldi. Öğretmenler “Eğitim üniversitede devam etmeli” dedi

Abone Ol

İrem Buse KIRKKAYALI- EGE TELGRAF/ Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin milyonlarca öğretmen adayını yakından ilgilendiren açıklamalarda bulundu. 2025 yılı itibariyle öğretmen atamalarında KPSS puanına dikkat edilmeyeceğini onun yerine ilk kez uygulanacak olan Akademi Giriş Sınavı ve Milli Eğitim Akademisi süreçlerini anlattı. Uygulanacak akademi sisteminin ardından öğretmenlerin istihdam edileceğini belirten Bakan Tekin’e tepki Eğitim-Bir-Sen İzmir 1 No’lu Şube Başkanı Ali Kaya’dan geldi. Kaya, “Eğitim, eğitim fakültelerinde verilmeli” dedi.

“SÜREÇ KOORDİNE EDİLMELİ”

Yeni sınav sisteminin etkili bir şekilde koordine edilmesi gerektiğinin altını çizen Eğitim-Bir-Sen İzmir 1 No’lu Şube Başkanı Ali Kaya, “Milli Eğitim Akademisi’nin kurulmasıyla birlikte öğretmen yetiştirme sürecinde önemli bir değişiklik yapıldı. Önceki sistemde eğitim fakültelerinden mezun olanlar doğrudan pedagojik formasyon alarak Kamu Personel Seçme Sınavı (KPSS)’na başvuruyorlardı. Ancak yeni sistemle birlikte artık Akademik Giriş Sınavı (AGS) sistemi olacak. Bu düzenleme, eğitim fakültelerinde verilen eğitimin yeterli görülmemesi nedeniyle Milli Eğitim Bakanlığı tarafından hayata geçirildi. Ancak bu sürecin etkili bir şekilde koordine edilmesi gerekiyor” dedi.

‘EĞİTİM, FAKÜLTELERİNDE VERİLMELİ’

Eğitimin eğitim fakültelerinde verilmesi gerektiğinin altını çizen Kaya, “Öğretmenlik yeterlilikleriyle ilgili mevcut sorunlar öğretmen adaylarına akademide verilen iki yıllık eğitimi gündeme getirdi. Ancak olması gereken bu eğitimin eğitim fakültelerinde verilmesidir. Türkiye’deki öğretmenlik sistemi kaynak israfı, planlama ve programlama konularında ciddi sorunları barındırıyor. Türkiye’nin neredeyse her üniversitesinde eğitim fakültesi var. Şu an ise 500 binin üzerinde öğretmen adayı atanmayı bekliyor. Bu kadar sayının atanmasının yapılması da mümkün değil. Bu sayıya her sene mezun olan yeni öğretmen adayları da ekleniyor. Sayı giderek artıyor. Hangi alanlarda öğretmen ihtiyacı varsa bakanlık tarafından planlama yapılması gerekiyor” diye konuştu.

“FAKÜLTELER KAPATILSIN”

Uygulanacak yeni sistemle alakalı olarak “öğretmenlik meslek kanunun getirdiği sonuçlardan biri” diye bahseden Eğitim İş-Sen 3 No’lu Şube Başkanı Barış Düdü, kanun için “Mesleksizleştirme” benzetmesinde bulundu. Düdü, “Okulunu bitirip diplomasını alan öğrenci mesleğine başlar. Ancak eğitim fakülteleri böyle olmaktan çıktı. Öğretmenin emek vererek aldığı diploma hiçleştirildi. Bunun üzerine sistem değişti akademik eğitim getirildi. Lisans eğitimini bitirmiş öğretmen akademide 2 yıl boyunca eğitim alarak 20 bin TL ile maaşla çalışmaya mahkum bırakılıyor. Eğitim fakültelerinde profesörlerin, doçentlerin, öğretim görevlilerin verdiği eğitim yeterli değilse fakülteler kapatılsın. Eğer yeterliyse bu akademi bir zulümdür. Bu sistem ortadan derhal kaldırılmalıdır” ifadelerini kullandı.

‘SİSTEM AYNI’

Seçim öncesi verilen mülakatı kaldırma sözlerini hatırlatarak cümlelerine başlayan Eğitim-İş İzmir 1 No’lu Şube Başkanı Özgür Şen, “Mülakatı kaldırmak yerine son kanun ile tamamen kendi memurunu yaratma projesi olan Öğretmen Akademilerini getirdiler. Öğretmen Akademileri, geçmişten bugüne öğretmen yetiştiren eğitim fakültelerini hiçe saymaktır. Diplomasını alan her öğretmen uzmandır ve öğretmenlik yapabilecek seviyededir. KPSS’nin kaldırılmasını müjde olarak duyurdular fakat değişen hiçbir şey yok. Bir sınavın yerine başka sınav koymuşlar. Sadece adı değişmiş ama uygulanan sistem aynı devam edecek” dedi.