Ekonomi

Satışlar patladı: Yok mu bunun bir orta yolu!

Orta sınıf otomobil piyasasında yaprak kımıldamazken süper lüks otomobiller ile motosikletlerin satışında patlama yaşandı. Şaşırtan gelişme farklı yorumlar aldı

Abone Ol

Ege Telgraf Gazetesi'nden Nihat AK'ın haberine göre Gelir dağılımındaki değişim, kredi kullanımlarında yaşanan sıkıntılar, akaryakıt fiyatlarındaki yüksek enflasyon ulaşım araçlarının satışlarında dikkat çeken değişimler yaşattı. Zengin daha zengin olurken orta sınıfın çökmesi, kredilerde yaşanan sıkıntılar ve alım gücünün üst segmente kayması sonrası araç satışlarında dikkat çeken değişimler yaşanıyor. Orta segment otomobil piyasasında haziran ayından bu yana yaprak kımıldamazken motosiklet ve süper lüks otomobil satışlarında adeta patlama yaşandı. Uzmanlar bu çelişkili durumu Ege Telgraf’a değerlendirdi.

KARA KARA DÜŞÜNÜYORUZ

Motosiklet satışlarının ciddi anlamda yükseldiğini belirten İzmir Beyaz Eşya Satıcıları Derneği (İZBEYDER) Başkanı Metin Aztekin, “Bizler beyaz eşya satıcılarıyız. Son dönemde üyelerimiz beyaz eşya satışları anlamında büyük bir durgunluk yaşandığını dile getiriyor. Bizler satışlarımız artırabilecek neler yapabileceğimizi kara kara düşünüyoruz. Nasıl bir promosyon yapsak? Nasıl taksitlendirsek? Hangi kar oranlarıyla ticaretimizi sürdürsek? Bu sorulara cevap arıyoruz. Satışlarımızın büyük oranda neden düştüğüne şu andaki verebildiğimiz cevap yurttaşımızın gelirlerinin düşmesi. Yüksek enflasyonu gelirleriyle karşılayamamaları” dedi.

SATIŞLARIMIZ PATLADI

Motosiklet satışlarında patlama yaşandığına dikkati çeken Başkan Aztekin, “Beyaz eşya satışlarımız dururken motosiklet satışlarımız patladı. Bizlerin sattığı motosiklet segmenti az gelirli yurttaşlara uygun fiyatlı olanlarından. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre bu yıl ülke genelinde trafiğe kaydettirilen motosiklet sayısı 800 bin civarında. Bu rakamlarla geçen yılın tamamında yapılan satışları şimdiden geride bırakmış durumdayız. Bu yıl trafiğe yapılan kayıtların 375 bine yakını İzmir’den. İstanbul ve Antalya’dan sonra en fazla motosiklet satışı yapılan üçüncü il konumundayız. Motosiklet satışlarımızın artışındaki en önemli sebep akaryakıt fiyatlarındaki yükseliş yüzündendir. Üç yıl önce yani 2020’de benzinin litre fiyatı 7 lira. 2021’de 12.30, 2022’de 19.22 lira. Şu anda 35 lirayı aştı yılı nasıl kapatacağı belli değil. Tabloları karşılaştırdığımızda benzin fiyatları katlandıkça yurttaş motosiklet almaya yüklenmiş gibi görünüyor. Bir de tabi trafiğe hiç kaydettirilmeyen elektrikli bisikletler var” diye konuştu.

SÜRDÜRÜLEBİLİR DEĞİL

Piyasalarda tezatlıklar yaşadıklarını belirten İzmir Oto Galericileri Odası Başkanı Zafer Dursun da, “Pandemi döneminden başlayarak ikinci el araç satışlarında ciddi bir yükseliş yaşandı. Şişirilmiş internet fiyatlarının ve enflasyonun da etkisiyle piyasa fiyatları çok yükseldi. Geldiğimiz noktada haziran ayından bu yana ikinci el otomobil piyasasında yaprak kımıldamıyor. Son haftalarda ise süper lüks otomobil satışlarındaki büyüme hızı toplam araç satışındaki büyüme hızını sollayarak rekor kırdı. Yaptığımız bir araştırmaya göre fiyatları 40 milyon liraya kadar ulaşan lüks otomobillerin satışlarında yüzde yüzün üzerinde bir yükseliş var. Ülke ekonomisinin durumu ortadayken ve vatandaşın alım gücü günden güne erirken lüks araç satışlarında nasıl patlama yaşanabiliyor? Kimine göre vergiden düşmek için alınıyor, kimine göre gelecek yıl artacak vergilerden dolayı şimdiden alınıyor. Lüks araç satışları hareketlenirken, benzin fiyatlarının 40 liraya dayanması, yaşı çok ileri olan ve ‘hurda' olarak nitelenen ikinci el araçların fiyatının bile 200 bin lirayı aşması sonrası motosiklet satışları rekor kırmış durumda. Ulaşımda kullanılan araçların fiyatları tavanda ve tabanda olanların satışlarında patlama var. Orta segmentte yaprak kımıldamıyor. Biz galerici esnafları olarak sürdürülebilir bir ticaretten yanayız. Bir tarafta ultra lüks otomobil diğer tarafta motosiklet yok mu bunun ortası? diyoruz. Zengin daha zengin olurken fakirinde daha fakirleşmesinden yana değiliz” ifadelerini kullandı.