İspanya Başbakanı Pedro Sanchez, Vatikan Devlet Başkanı ve Katolik dünyasının ruhani lideri Papa Franciscus ile Roma'da gerçekleştirdiği görüşmede, uluslararası topluma İsrail’e silah satışını derhal durdurma çağrısında bulundu. Sanchez, Papa ile yaptığı görüşme sonrasında düzenlediği basın toplantısında, İsrail’in Birleşmiş Milletler Lübnan Geçici Barış Gücü'ne (UNIFIL) yönelik saldırısını "şiddet sarmalının acilen sona ermesi gerektiğini gösteren, kesinlikle kınanması gereken bir olay" şeklinde değerlendirerek eleştirdi.

Ortadoğu’da barış diplomatik yollarla sağlansın

İspanya Başbakanı, "Uluslararası hukuka uygun olarak, Orta Doğu’da barışın diplomatik yollarla sağlanması için çalışmaya devam edeceklerini" vurguladı. Ayrıca, İspanya hükümetinin 8 Ekim 2023'ten bu yana İsrail’e silah veya askeri malzeme satışı onayı vermediğini belirterek, ülke içinde muhalefetin eleştirilerine de yanıt verdi.

Sanchez, uluslararası insani hukukun ihlal edilmesi ve Lübnan'ın işgal edilmesi nedeniyle İsrail’e silah ihracatının durdurulmasını uluslararası topluma çağrı olarak ileteceğini söyledi. Ayrıca, İsrail’in "uluslararası insani hukuku ihlal ettiği ve Lübnan’ı işgal ettiği" gerekçesiyle derhal ateşkes ilan etmesi gerektiğini ifade etti.

Çocuklara yönelik cinsel istismar da gündemdeydi

Görüşmenin diğer konularına da değinen Sanchez, Papa Franciscus ile Orta Doğu’daki çatışmalar ve düzensiz göç meselelerinin yanı sıra, Katolik Kilisesi bünyesinde çocuklara yönelik cinsel istismar vakaları ile İspanya'da Franco döneminin izlerinin silinmesine yönelik yasalar hakkında da görüş alışverişinde bulunduklarını belirtti.

Romanya, yeni cumhurbaşkanını seçmek için sandık başında Romanya, yeni cumhurbaşkanını seçmek için sandık başında

Sanchez, Ukrayna ve Orta Doğu'da barışın sağlanmasını istediklerini vurguladı ve "Uluslararası insani hukuka saygı, İspanya’nın temel duruşudur. Elbette bu hukuku ihlal eden her türlü saldırıyı kararlılıkla kınıyoruz; Gazze’de, Batı Şeria’da, Ukrayna’da ya da son günlerde Lübnan’a karşı yapılan saldırılarda olduğu gibi" şeklinde konuştu.

İspanya 4 milyon çalışanını kaybetme riskiyle karşı karşıya

Başbakan, göçmen sorunu hakkında Papa'ya İspanya'nın tutumunu anlattığını aktararak, "İnsani meseleler zaten başlı başına yeterince önemli, ancak bunun aynı zamanda ekonomik boyutu da var. Eğer İspanya, önümüzdeki 10 yıl içinde göç konusunda adım atmazsa 4 milyon çalışanını kaybedecek ve bu da ekonomik büyümenin yavaşlamasına neden olacak. Göçmenler, gelecekteki nesillerin refahı için gereklidir. Bu durum Avrupa için de geçerli" ifadelerini kullandı.

Kaynak: İHA