Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Milli Teknoloji Hamlesi kapsamında sanayinin teknolojik dönüşümünü desteklemek ve nitelikli insan kaynağını geliştirmek amacıyla "Dijital Sertifika ve Rozet Projesi"ni hayata geçirdi. Bu proje, Türkiye'de diplomalara sığmayan yetkinliklerin dijital ortamda tanımlanmasını ve kanıtlanmasını sağlayacak bir altyapı sunmayı hedefliyor.
Dijital Sertifika ve Rozet Projesi, eğitim ve sertifikasyon sağlayan kamu kurumları ve özel sektör firmalarının kazanımlarını dijital bir platform üzerinden paylaşmalarına olanak tanıyor. Bu sayede, öz geçmiş ve diplomalarla anlatılamayan yetkinlikler, dijital sertifikalar ve rozetler aracılığıyla doğrulanabilir hale geliyor. Proje, aynı zamanda yeni beceri ve yetkinliklerin sertifikalandırılmasını, sektöre özel çözümler üretilmesini ve yetkinlik envanteri oluşturulmasını da amaçlıyor.
Geçen yıl 11, bu yıl ise 18 kurum ve kuruluşun kayıtlı olduğu platformun, 2024 yılı sonuna kadar 20, 2025’te 40 ve 2028'de 100 kuruma ulaşması planlanıyor. Kullanıcı sayısının ise bu yıl 400, gelecek yıl 800 ve 2028’de 2 bin olması hedefleniyor.
Dijital rozetler, bireylerin elde ettiği başarıları veya belirli bilgi, beceri ve yetenekleri gösteren doğrulanabilir semboller olarak tanımlanırken, dijital sertifikalar ise yetkinlikleri dijital ortamda düzenlenmiş güvenli belgeler olarak kabul ediliyor. Platform üzerinden bugüne kadar yaklaşık 40 bin alıcıya 55 bin 583 dijital sertifika ve rozet üretildi. Bu belgeler, sosyal medya platformları üzerinden geniş bir etkileşim alanı sağlıyor.
Kimler Faydalanabilir?
Proje, eğitim ve sertifikasyon hizmetleri sunan kamu kurumları, özel sektör firmaları ve sivil toplum kuruluşlarına açık. Yetkilendirilmiş kurumlar, kendi standartlarına göre dijital sertifikalar ve rozetler tasarlayıp, bunları elektronik ortamda ilgili bireylere iletebiliyor.