Ahmet Buğra Tokmakoğlu-EGE TELGRAF- Bayram geldi ve sofralar et yemeğinin yanı sıra tatlılar ile de şenleniyor. Bayramda özellikle
Orta Doğu mutfağına özgü geleneksel tatlı olan
baklava tercih ediliyor. Baklava hem içeriği olarak hem de şerbeti ile insana doluluk hazzını veriyor. Bazı işletmeler cepten tasarruf etmek için ya da raf ömrünü uzatmak için baklavanın yapımında birtakım değişiklikler yapıyor. Uzmanlar sahte baklavaların vatandaşın cebine ve sağlığına zarar verdiğini söylüyor.
FISTIKTA GIDA BOYASI TEHLİKESİ
Baklavanın yapımında antep fıstığı yerine
yer fıstığı kullanılıyor.
Yer fıstığı yeşil gıda boyası ile boyanıyor. Bu yer fıstıkları fırınlanınca antep fıstığı görünümüne kavuşuyor. Uzmanlar, baklava yapımında sadeyağ, şeker ve nişastanın önemli olduğunu vurguluyor. Baklava kaliteli ürünler ile yapıldığı takdir de iyi bir tatlı oluyor.
İYİ BAKLAVA NASIL ANLAŞILIR?
Uzmanlara göre iyi baklava yufkasından anlaşılabiliyor. İyi baklava, ince ve şeffaf yufka tabakalarından oluşmalı. Yufkalar arasında katmanlar açıkça görülmeli. Doğru baklava şerbetiyle iyice doyurulmuş olmalı. Şerbet baklavayı aşırı tatlı veya sulu yapmamalı. İyi baklava şerbeti emdikten sonra bile yapısını koruyor. İşin ehlileri baklavaların çıtırdama sesinden, renginin parlaklığı ve içindeki fıstığın dolgunluğundan da anlaşılacağını söylüyor. İyi baklavanın özelliklerinden biri de baklavanın boğazda ya da midede yanma hissini yaratmaması. Bazı işletmeler baklavanın raf ömrünü uzatması için mısır şurubu kullanıyor. Uzmanlar mısır şurubunun tatlının şekerlenmesini önlediğini söylüyor. İyi baklavanın şekerlenmesi gerekiyor.
Editör: TE Bilisim