Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, sahipsiz köpeklerle ilgili yürütülen çalışmalara dair önemli açıklamalarda bulundu. Bakan Yumaklı, sorunun çözümü için belirledikleri stratejileri ve ilgili düzenlemeleri kamuoyuyla paylaştı.

Yumaklı, sahipsiz köpek sorununu ele alırken, toplumsal hayatı olumsuz etkileyen bu sorunun çözümünde temel bakış açılarını belirlediklerini ifade etti. Bu yaklaşımın, toplumsal hayatı etkileyen sorunların ortadan kaldırılması ve sahiplendirme olduğunu vurgulayan Yumaklı, ardından popülasyonun kontrol altına alınması için kısırlaştırma ve rehabilitasyon çalışmalarına odaklanacaklarını belirtti.

Bakan Yumaklı, geçmişte 2004 ve 2021 yıllarında yapılan düzenlemelere dikkat çekerek, bu düzenlemelerin evcil hayvanları "mal" statüsünden "can" statüsüne taşıdığını ve dönüştürdüğünü ifade etti. 2021 yılındaki düzenlemenin, o dönemdeki hayvanlara yönelik işkenceleri çözmeye yönelik olduğunu belirten Yumaklı, mevcut modelin istenilen düzeyde uygulanamadığını ve bu nedenle popülasyon kontrolünün sağlanamadığını açıkladı.

İZSU'nun su depolama sahasında çıkan yangın kontrol altına alındı İZSU'nun su depolama sahasında çıkan yangın kontrol altına alındı

Sahipsiz köpeklerle ilgili olarak, Tarım ve Orman Bakanlığı'nın, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği, İçişleri, Adalet, Sağlık, Hazine ve Maliye bakanlıklarıyla işbirliği içinde çalıştığını belirten Yumaklı, bu konuda AK Parti grubunun teknik çalışmalar yaptığını ve toplumun diğer kesimlerini dinleyerek Meclis'in gündemine bir yasal düzenleme getirdiğini duyurdu.

Yumaklı, "Sahipsizlik, sorumsuzluğu getirmektedir. Bu nedenle toplumsal hayatı etkileyen sorunların elimine edilmesi ve sahiplendirme, ardından popülasyon kontrolü için kısırlaştırma ve rehabilitasyon gibi adımlar önceliğimizdir," şeklinde konuştu. Ayrıca, yaklaşık 4 milyon civarında başıboş köpek olduğunu tahmin ettiklerini ve bu köpeklerin yılda 1-2 kez yavruladığını belirtti.

Kamuoyunda tartışılan "uyutma" konusuna değinen Yumaklı, yeni düzenlemenin "katliam yasası" olarak nitelendirilmesinin anlamlı olmadığını belirterek, bu düzenlemenin sokakta başıboş hayvanların kontrol altına alınması ve rehabilitasyonu için hazırlandığını söyledi.

Ayrıca, sahipsiz köpek düzenlemesine uymayan belediyeler için 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezası öngörüldüğünü duyurdu. Yanan orman alanlarının imara açıldığı iddialarının kesinlikle yalan olduğunu belirten Yumaklı, Bakanlığın bu alanları fidanla buluşturduğunu ve 2028 itibarıyla teslim alınacak 5 ton kapasiteli 8 yangın söndürme helikopteri siparişini verdiklerini açıkladı.

Et fiyatlarına yönelik olarak da tolerans göstermeyeceklerini belirten Yumaklı, bitkisel üretim planlamasının eylül ayında başlayacağını ve bu yıl buğday rekoltesinin 21 milyon ton civarında olacağını duyurdu. TMO'nun üreticilerden 29 milyar lira değerinde 3,3 milyon ton ürün aldığını ve ödemelerin devam ettiğini belirtti.

Kaynak: AA