DOĞUKAN EMEKLİ-EGE TELGRAF- Dünya genelinde özellikle mutfaklarda renk ve lezzet verici olarak kullanılan safran, aynı zamanda sağlık açısından pek çok faydası olan bir baharat. Yüksek fiyatı nedeniyle nadir tüketilen safranın, sağlığa birçok olumlu etkileri var.

Safran Nedir?

Safran, zambak ailesine ait bir bitki olan Crocus sativus'tan elde edilen çiçek ipliklerinden elde edilen bir baharat. Bu bitki, özellikle Asya ve Orta Doğu'da yaygın olarak yetişiyor. Safranın tarih boyunca değerli olması, onun elde edilmesinin zorluğundan kaynaklanıyor. Safranın belirgin sarı rengi, içerdiği kimyasallar sayesinde ortaya çıkıyor ve bu özellik özellikle gıda ve tekstil endüstrisinde oldukça değerli.

ANTİOKSİDAN ZENGİNİ

Safran, içerdiği yüksek miktarda antioksidanlar sayesinde vücutta serbest radikallerle savaşarak hücreleri koruyor. Uzmanlara göre bu özellik, yaşlanma sürecini yavaşlatmaya ve çeşitli hastalıklara karşı direnci artırmaya yardımcı olabiliyor.

SİNİR SİSTEMİ SAĞLIĞI

Kışın her akşam bir bardak içene hastalık uğramıyor! Hafızayı bile güçlendiriyor Kışın her akşam bir bardak içene hastalık uğramıyor! Hafızayı bile güçlendiriyor

Safranın içeriğinde bulunan aktif bileşenler, sinir sistemini destekleyici etkilere sahip. Bu nedenle, düzenli olarak tüketildiğinde zihinsel sağlığı iyileştirebilir, stresle başa çıkmaya yardımcı olabilir ve ruh halini dengeliyor.

İLTİHAP KARŞITI ETKİLER

Safranın anti-inflamatuar özellikleri, vücuttaki iltihaplanmayı azaltabiliyor. Bu durum, romatoid artrit gibi iltihaplı durumlarla mücadelede destekleyici olabiliyor.

SİNDİRİM SİSTEMİ SAĞLIĞI

Safranın sindirim sistemi üzerinde olumlu etkileri var. Sindirim sürecini destekleyerek mide sağlığını korumaya yardımcı olabilir ve sindirim sorunlarına karşı doğal bir çözüm sunabiliyor.

DEPRESYON VE ANKSİYETEYLE MÜCADELEDE YARDIMCI

Araştırmalar, safranın depresyon ve anksiyete semptomlarıyla başa çıkmaya yardımcı olabileceğini gösteriyor. Safran, serotonin ve diğer nörotransmitterlerin salınımını düzenleyerek ruh halini iyileştirebiliyor.

Kaynak: EGE TELGRAF