Dünya Roman Dili Günü, UNESCO tarafından ilan edilen özel bir gün olarak Konak Belediyesi ve Roman Akademisi iş birliğiyle Türkan Saylan Kültür Merkezi’nde düzenlenen panelle kutlandı. Panelde, Roman dilinin korunması, eğitim olanaklarının arttırılması ve Türkiye’deki Roman çalışmalarının son 20 yılı kapsamlı bir şekilde ele alındı.
ROMAN DİLİNİN YAŞATILMASI İÇİN NELER YAPILABİLİR?
Konak Belediyesi’nin Roman Meclis Üyesi Tolga Küleş, CHP Konak İlçe Yöneticileri, İzmir Roman Derneği Başkanı Abdullah Cıstır, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, akademisyenler ve Roman vatandaşların katıldığı etkinlikte, Roman dili ve kültürünün sürdürülebilirliği için yapılması gerekenler masaya yatırıldı. Panelin konuşmacıları arasında İzmir Yüksek Teknoloji Üniversitesi Kültür Dersleri Bölümü’nden Doç. Dr. Ozan Uştuk ve Manisa Celal Bayar Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü’nden Dr. Faika Çelik yer aldı. Konuşmasında Roman toplumunun temel sorunlarına değinen Konak Belediyesi Meclis Üyesi Tolga Küleş, Romanların barınma ve özgürlük gibi hayati sorunlarla karşı karşıya olduğunu belirtti. Küleş, Romanların hakları için mücadele etmeye devam edeceklerini vurguladı.
CISTIR: “DİLİMİZ UNUTULUYOR”
İzmir Romanlar Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Abdullah Cıstır ise Roman dilinin unutulmaya yüz tutmuş diller arasında olduğuna dikkat çekti. Cıstır, İzmir’in belirli semtlerinde dilin hâlâ yaşatılmaya çalışıldığını ancak daha fazla farkındalığa ihtiyaç duyulduğunu belirtti.
ÇELİK: “SÖZLÜ TARİH ÇALIŞMALARI YAPILMALI”
“Türkiye’de Roman Çalışmalarının 20 Yılı” başlıklı sunumunu yapan Dr. Faika Çelik, Romanların eğitim, barınma ve istihdam alanında yaşadığı zorlukları anlattı. Çelik, Roman dili ve kültürü hakkında yapılan çalışmaların sosyoloji, ekonomi ve tarih gibi alanlarda yoğunlaştığını, ancak sözlü tarih çalışmaları ile daha kalıcı bir miras bırakılabileceğini ifade etti.
UŞTUK: “ROMANLARIN YÜZDE 60’I DİLİNİ BİLMİYOR”
İzmir Yüksek Teknoloji Üniversitesi Kültür Dersleri Bölümü’nden Doç. Dr. Ozan Uştuk ise “Roman Dilinden Türkçe’ye Katkılar” başlıklı sunumunda, Romanca’nın Türkçe’ye kattığı kelimelerin kayıt altına alınmadığını belirterek, bu konuda yapılacak araştırmaların önemini vurguladı. Uştuk, 2007'deki araştırmalara göre Romanların yüzde 60’ının Romanca bilmediğini ve bu oranın günümüzde daha yüksek olabileceğini kaydetti.
ROMAN AKADEMİSİ’NDEN DESTEK ÇAĞRISI
Roman Akademisi Kurucusu Cem Pekbalıkcı, Dünya Roman Dili Günü’nün Konak Belediyesi’nin desteğiyle kutlanmasından duyduğu memnuniyeti dile getirerek, Roman dili ve kültürünün korunması için daha fazla desteğe ihtiyaç olduğunu vurguladı.