Kireçlenme hastalığı nedeniyle dizlerde oluşan problemlerin tedavisinde, robotik cerrahi yöntemlerin başarı oranlarını artırdığı ve hastaların daha kısa sürede rehabilitasyona kavuştuğu belirtildi. Denizli Özel Tekden Hastanesi'nden Op. Dr. Mustafa İsmet Tatar, robotik cerrahi ile yapılan diz protezi ameliyatlarında hata payının azaldığını ve protez ömrünün uzadığını söyledi.
KİREÇLENME HASTALIĞI VE DİZ PROTEZİ
Kireçlenme hastalığı, eklem yüzeyinin bozulması sonucu hareket kaybı ve aşırı ağrılarla seyreden bir durumdur. Özellikle yaş, aşırı kilo ve aşırı kullanım gibi faktörler, kireçlenme hastalığını tetikleyebilir. Dizlerde kireçlenme ilerledikçe kıkırdaklar aşınır ve ağrılar, yatakta bile hissedilir hale gelir. Son aşamaya gelmiş hastalarda, diz protezi ameliyatı yapılmaktadır. Bu ameliyatlarda, bozulmuş eklem kısmı çıkarılır ve yerine metal bir protez konulur.
Op. Dr. Mustafa İsmet Tatar, robotik cerrahinin diz protezi ameliyatlarında önemli avantajlar sağladığını ifade etti. Robotik cerrahinin en önemli faydalarından birinin, kemik kesiminde hata yapma riskini minimize etmesi olduğunu belirten Tatar, bu sayede protezin doğru şekilde yerleştirildiğini ve hastaların rehabilitasyon sürecinin çok daha kısa sürdüğünü vurguladı. Ayrıca, robotik cerrahi ile yapılan ameliyatlarda yumuşak dokuya az zarar verildiği için hastaların iyileşme süreci hızlanıyor.
Diz protezi ameliyatlarının, ortopedik cerrahiler arasında en yüksek başarı oranına sahip olduğunu belirten Tatar, robotik cerrahiden sonra başarı oranlarının daha da arttığını söyledi. Yüzde 97 başarı oranına sahip olan bu ameliyatlar, minimal riskle gerçekleştirilirken, enfeksiyon gibi komplikasyonlar da azalmaktadır. Tatar, robotik cerrahinin ilerleyen teknolojiyle, diz protezi ameliyatlarında tercih edilen yöntem haline geldiğini belirtti.