Kültür-sanat

Resim Heykel Müzesi yarın açılıyor

Türkiye İş Bankası'na 63 yıl boyunca Beyoğlu Şubesi olarak hizmet veren tarihi bina, Türkiye İş Bankası Resim Heykel Müzesi olarak 29 Ekim’de kapılarını ziyaretçilere açacak

Abone Ol

Türkiye İş Bankası’nın uzun yıllar Beyoğlu Şubesi olarak hizmet veren, korunması gerekli kültür varlığı tescili bulunan tarihi bina Resim Heykel Müzesi'ne dönüştürüldü. Resim Heykel Müzesi, 29 Ekim’de kapılarını ziyaretçilere açacak. 

 İş Sanat'ın çatısı altında hayata geçirilen müzenin açılışı için, İş Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Bali ve İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran ev sahipliğinde bir tören düzenlendi. Törene İstanbul Valisi Davut Gül,  Beyoğlu Kaymakamı Can Aksoy ve Beyoğlu Belediye Başkanı Haydar Ali Yıldız’ın yanı sıra kültür-sanat, iş, siyaset ve medya dünyasından isimler katıldı.

İş Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Bali, konuşmasında şu ifadeleri kullandı: “Cumhuriyetimizin 100. yaşını kutluyoruz. Gazi Mustafa Kemal Atatürk liderliğinde ulusumuzun verdiği Milli Mücadele'nin kazanıldığı ve tam bağımsızlığa kavuştuğumuz, genç Türkiye Cumhuriyetinin temellerinin atıldığı tarihin 100. yılındayız. Atatürk’ün tam bağımsızlığa ulaşmak için elzem olduğunu düşündüğü iktisadi bağımsızlığı temin etmek için atılan ilk adımlardan biri olan ve Cumhuriyetin bir yaş küçük kardeşi diye tabir ettiğimiz Türkiye İş Bankası, böyle anlamlı bir dönemde Resim Heykel Müzesi'ni ülkemize armağan ediyor. Kıymetli bir hafızayı, kültür mirasını geleceğe bırakıyor."

TÜRKİYE İŞ BANKASI SANAT ESERLERİ KOLEKSİYONU İLK KEZ SERGİLENECEK

 Osman Hamdi Bey'den Şeker Ahmet Paşa'ya, Hoca Ali Rıza'dan İbrahim Çallı'ya pek çok sanatçının yaklaşık 2 bin 700 eserinin bulunduğu Türkiye İş Bankası Sanat Eserleri Koleksiyonu, Türkiye'nin en geniş ve en zengin özel koleksiyonlarından biri olarak biliniyor.

Resim Heykel Müzesi'nde ilk sergilerinde bu koleksiyondan seçilen 600'e yakın eser yer alacak. 

Müzenin kurucu küratörlüğünü mimar, sanat tarihçisi ve yazar Prof. Dr. Gül İrepoğlu üstlendi. 

1907 yılında zemin katı ticari amaçlı, diğer katları konut olarak inşa edilen tarihi bina, bodrum ve zemin katların yanı sıra biri teras 6 kattan oluşuyor. 1950 yılında İş Bankası mülkiyetine geçen bina, 63 yıl süresince Türkiye İş Bankası Beyoğlu Şubesi olarak hizmet verdi. 

Müze binasında, temelinde yer alan 2 adet deprem sensörü aracılığıyla düzenli olarak yer hareketi takibi yapılıyor. Cihazlar, olası bir deprem sırasında otomatik olarak yer sarsıntılarını kayda almaya ve sonrasında bu değerlerin bina tasarım değerleriyle kıyaslanmasına imkan sağlıyor.