Kısa adı MHRS olan Merkezi Hasta Randevu Sistemiyle ilgili Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın açıkladığı yeni sistem 13 Mayıs pazartesi günü itibarıyla hayata geçti.
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın açıklamış olduğu yeni sisteme göre, vatandaş aldığı randevuyu doktora gitmeden bir gün önce onaylaması gerekiyor. Vatandaş aldığı randevuyu onaylamadan randevusuna gidemeyecek. Randevusunu onaylamazsa 15 gün boyunca yeni randevu da alamayacak. Yani cezalı duruma düşecek.
Sayın Sağlık Bakanı bu sistemle hastanedekileri hasta yoğunluğunu hafifletmeye çalıştıklarını ifade etmiş. Ancak, bu sistem ile hastanelerdeki yoğunluğun azaltılması değil, aksine yoğunluğun artacağı alenen ortadadır. Yeni randevu onay sistemiyle hedeflenen, randevusuna gitmeyeceğini beyan eden vatandaşın gitmediği doktora, yeni randevu açmak olmalı. Yoksa neden onay istensin. Gelen gelir. Gelmeyen gelmez.
Yani hedeflenen, bir gün önce gece iptal edilen randevuların yerine vatandaşın randevu almasının önünü açmak. Yani yeni randevu açmak için, akşam 20, sabah 08 arası 12 saat gibi bir zaman oluşturmak.
Sağlık Bakanlığı randevu alıp, randevusuna gitmeyen hastaların sayısının çok yüksek olduğundan şikâyetçi. Elbette haklılık payı var. Alınan randevuya gitmeyen her bir vatandaş bir başka vatandaşın doktora ulaşamamasının da önünü açıyor.
Bu konuda toplumu bilinçlendirmekte yarar var.
Tabi Sağlık Bakanlığının asli görevinin, hasta olan vatandaşların hastalıklarıyla ameliyatlarıyla uğraşmak yerine vatandaşlarımızın yediğini, içtiğini, yaşam alanlarını ve hastalık sebebi olan çevresel etkenleri ortadan kaldırmak için çabalaması gerektiğini, yani koruyucu sağlık hizmetleri sunumunu güçlendirerek vatandaşı hasta etmemek olduğunu vurgulamakta yarar var.
Yeni sistemle gelen yenilik bir gün önce randevusunu onaylamak. Randevusuna gitmeyene zaten 15 gün randevu vermeme cezası vardı.
Peki bu yeni sistem ne getirecek?
Diyoruz ki yeni sistemin ne doktora, ne vatandaşa bir faydası olmaz.
Pek çok vatandaşımızın MHRS’den randevu almakta bile zorlandığı sistemde, siz vatandaşa bir de aldığınız randevuyu onaylayın derseniz pek çok vatandaşımıza bu işlem zül gelecektir.
Bu yeni sistem ne vatandaşı ne doktoru mutlu etmeyecektir.
Vatandaş randevu alacak ve aldığı randevuyu onaylayacak. Vatandaş eğer aldığı randevuyu onaylamazsa iptal olacak. Eğer onayladığı halde randevusuna gelmezse 15 gün randevu alamayacak. Hastanın acil bir durumu varsa ne yapabileceği belli değil. Diyelim ki randevusu da yandı. Bir şekilde doktora gitmesi lazım. Böyle bir durum için sayın Sağlık Bakanımız ‘Tabi ki gidip anında randevu alınabilir’ ‘İptal olsa da gidip bir şekilde muayene olacak’ şeklindeki açıklamaları doktorla vatandaşı karşı karşıya getirmekten başka bir işe yaramaz. Her halükarda hasta bakılacaksa neden sürekli sistem değiştiriyoruz? Sistem için bir çözüm aranıyorsa bu işe gönül vermiş olan sağlık örgütleriyle, sendikalarla ve kurumlarla görüşerek bir çözüm bulunmasında fayda var.
Yani bir taraftan aciller hariç randevusuz hasta bakılmıyor. Diğer taraftan randevu alan vatandaş randevusuna gitmezse 15 gün cezalı duruma düşüyor. Bir diğer taraftan da diyorsunuz ki, anında randevu alabilirsiniz. Açıklama ve uygulamalar birbiriyle çelişkili maalesef.
Bu tür durumlar doktorla vatandaşı karşı karşıya bırakarak yıllardır çözüm bulamadığımız sağlıkta şiddetinde artmasına sebep olmaktadır. Hasta gelip dese ki “Sağlık Bakanı söyledi ben muayene olmaya geldim” o vatandaşa kim ne açıklayabilecek.
Randevunu onayla sistemi çözüm değil sıkıntı getirir. Pek çok uzman doktorumuz ve yapılan araştırmalara göre bir hastaya 20 dakika zaman gerekli iken ülkemizde bir hastanın muayene süresi 5 dakikaya kadar düşürüldü. Şimdi de bu süre daha da düşürülmeye çalışılmakta. Anlayacağınız işimiz zor. Aman hasta olmamaya bakın!