Uzmanlar, rahim ağzı kanserinin önlenmesinde rutin tarama testlerinin ve HPV aşısının kritik öneme sahip olduğunu belirtiyor. Medicana International İzmir Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. İlkay Nafiye Topaloğlu, bu kanser türünün erken teşhisle büyük ölçüde önlenebileceğine dikkat çekti.

Rahim Ağzı Kanseri Aşısı

Rahim ağzı kanserinin, kadınlar arasında en yaygın görülen kanser türlerinden biri olduğunu vurgulayan Dr. Topaloğlu, “Dünya genelinde, kadın kanserlerinin yaklaşık %7,5'ini oluşturuyor. Türkiye’de ise bu oran %2-3 civarlarında” dedi. Kanserin özellikle 30-45 yaş arasındaki kadınlarda daha sık görüldüğünü belirten Topaloğlu, erken taramanın önemine değindi.

Dr. Topaloğlu, “Rahim ağzı kanseri, yapılan basit taramalarla büyük ölçüde önlenebilir. Bu testler, kadın doğum muayenesinde, aile hekimliklerinde veya kanser tarama merkezlerinde yapılabilir. Testte rahim ağzı kanseri öncüsü hücreler ve HPV virüsü varlığı araştırılır” şeklinde konuştu.

Rahim Ağzı Kanseri Aşısı3

HPV AŞISI, %90'DAN FAZLA KORUMA SAĞLIYOR

HPV (Human Papillomavirus) virüsünün rahim ağzı kanserine yol açan ana etken olduğunu söyleyen Dr. Topaloğlu, “Kanser vakalarının %97’sinin HPV kaynaklı olduğu tespit edilmiştir. Erken dönemde tespit edilen HPV virüsü, kanser gelişmeden tedavi edilebilir” dedi. HPV’nin bağışıklık sistemi tarafından vücuttan atılabileceğini belirten Topaloğlu, virüsü tespit etmek için yapılan testlerin yıllık olarak yenilenmesi gerektiğini ifade etti.

Topaloğlu, “HPV testi pozitif çıkarsa, önce kolposkopi yöntemiyle mikroskopla inceleme yapılır. Eğer kanser öncesi hücreler tespit edilirse, gerekli tedavi yöntemlerine geçilir” dedi. Bu işlemin çoğu zaman anestezi gerektirmediğini belirten Topaloğlu, test sonuçlarının bir hafta içinde çıktığını kaydetti.

Grip Aşısı Kapakk

ENDİŞEYE GEREK YOK: HPV POZİTİF OLSA BİLE İZLENEBİLİR

HPV testinin pozitif çıkmasının hemen endişe yaratmaması gerektiğine dikkat çeken Dr. Topaloğlu, “HPV pozitif olsa da, rahim ağzında kanser başlangıcı olmadığı sürece hastayı takip etmek yeterli olabilir. Takip sürecinde HPV aşısı mutlaka yapılmalıdır. Bu aşının koruyuculuğu %90'ın üzerindedir ve 11-12 yaş arası kız ve erkek çocuklara önerilmektedir” dedi.

Çocukların grip tedavisinde antibiyotikler etkisiz kalıyor Çocukların grip tedavisinde antibiyotikler etkisiz kalıyor

Topaloğlu, HPV aşısının, daha önce 11-26 yaş arasında yapılması gerektiği bilinirken, günümüzde her yaş grubuna uygulanabileceğini belirtti. Aşı, özellikle bağışıklık sistemi üzerinde güçlü bir koruma sağlıyor ve kanserin oluşumunu engelliyor.

Kaynak: İHA