Düzce'deki Prusias ad Hypium Antik Kenti'nde yapılan kazılarda önemli bulgular elde edildi. Düzce Belediyesi'nin desteklediği ve Konuralp Müze Müdürlüğü tarafından yürütülen çalışmalarda, antik tiyatronun ön kısmında künk sistemleri ile Bizans dönemine tarihlenen bir kilise kalıntısı gün yüzüne çıkarıldı.

"Besmele-i Şerif" Hat Eserleri Sergisi Konya'da sanatseverlerle buluşuyor "Besmele-i Şerif" Hat Eserleri Sergisi Konya'da sanatseverlerle buluşuyor

Düzce Antik Kent3

Kazı Başkanı ve Konuralp Müze Müdürü İhsan Aslan, yapılan araştırmalar sonucunda künklerin doğu-batı yönünde uzanan birçok kanaldan oluştuğunu belirtti. Geniş künklerin kamu yapıları için, ince künklerin ise küçük evler için kullanıldığını ifade eden Aslan, tiyatronun milattan sonra 4. yüzyılda işlevini yitirdiğini, bu dönemde yeni yapılar için altyapı sistemlerinin inşa edildiğini vurguladı.

Bunun yanı sıra, kazılarda Bizans dönemine ait bir kilise kalıntısı da bulundu. Yapının güney kısmının tahrip olduğu gözlemlenirken, doğu-batı yönünde uzanan apsisli bir kilisenin varlığı ortaya çıktı. Kazı çalışmaları sırasında, tiyatronun yamacındaki kaynak suyunun temiz su olarak bilinen halk arasında "kilise suyu" olarak anılan suyla bağlantılı olduğu tespit edildi.

Düzce Antik Kent2

Kazı alanında bugüne kadar çıkarılan diğer bulgular arasında, 2 bin yıllık Medusa heykel başı, mask heykelleri ve grotesk figürler yer alıyor. Ayrıca, Yunan mitolojisindeki tanrılar Apollon ve Akteon'un kabartma heykellerine de ulaşıldı.

Prusias ad Hypium Antik Kenti, Doğu Marmara ve Batı Karadeniz bölgelerinin yanı sıra Anadolu'nun en iyi korunmuş tiyatrolarından biri olarak dikkat çekiyor. Son olarak, tiyatro sahne binasını yaptıran M. Iulius Proklos'a ait 1800 yıllık bir büst de kazılarda gün yüzüne çıkarıldı.

Kaynak: AA