Güncel

Prof. Dr. Sözbilir’den 7.2’lik uyarı: İzmir’in fay hatları ciddi risk taşıyor!

Dokuz Eylül Üniversitesi'nden Prof. Dr. Hasan Sözbilir, İzmir'de 30 bini aşan artçı depremlerin devam ettiğini belirterek, Tuzla, Gülbahçe, Seferihisar ve İzmir faylarının 7.2 büyüklüğünde deprem üretme potansiyeline sahip olduğunu vurguladı. Olası bir depremin ciddi can ve mal kaybına yol açabileceği uyarısında bulundu.

Abone Ol

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Genel Jeoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Sözbilir, İzmir depreminin 4. yıl dönümüne yaklaşırken, bölgede devam eden zemin aktivitesi hakkında önemli bilgiler paylaştı. Bugüne kadar kaydedilen artçı depremlerin sayısının 30 bini aştığını belirten Prof. Dr. Sözbilir, İzmir'de 7.2 büyüklüğünde deprem üretebilecek 4 önemli fay bulunduğunu vurguladı.

BÜYÜK DEPREM TEHLİKESİ

Prof. Dr. Sözbilir, İzmir'de Tuzla, Gülbahçe, Seferihisar ve İzmir faylarının büyük bir tehlike oluşturduğunu ifade etti. Özellikle Tuzla fayı, bu faylar arasında öne çıkarken, İzmir fayı il merkezinden geçmesi nedeniyle ciddi bir risk taşıyor. 30 Ekim 2020 tarihinde meydana gelen 6.6 büyüklüğündeki depremde birçok bina yıkılmış ve 117 kişi hayatını kaybetmişti.

TUZLA FAYI'NIN DURUMU

Tuzla fayı, yaklaşık 2 bin yılda bir deprem ürettiğini belirten Prof. Dr. Sözbilir, bu fayı incelediklerini ve son deprem olayının 2 bin yıl önce gerçekleştiğini vurguladı. Bu nedenle, Tuzla fayı için olası bir deprem riskinin oldukça yüksek olduğu kaydedildi.

HAZIRLIKLAR VE ÇALIŞMALAR

Prof. Dr. Sözbilir, İzmir’in doğal afetlere karşı hazırlıklı olmadığını belirterek, "Faylar üzerinde çalışmalar yapıyoruz. Zeminlerin deprem sırasında nasıl davranacağını belgelemeye çalışıyoruz. Büyükşehir Belediyesi, yapı stoku ile ilgili çalışmalar yapıyor, ancak bu çalışmalar tüm ilçelerde yapılmalı." dedi. DEÜ olarak deprem master planları hazırladıklarını ve İzmir’in deprem bilişim sistemini oluşturduklarını açıkladı.

ACİL ÖNLEMLER GEREKİYOR

Prof. Dr. Sözbilir, "Türkiye ölçeğinde deprem bizden hızlı ilerliyor," diyerek, bu durumu düzeltmek için daha hızlı ve etkin önlemler alınması gerektiğini ifade etti. İzmir’deki fayların durumuna göre olası senaryoların oluşturulması ve buna bağlı kentsel dönüşüm yol haritasının çıkartılması büyük önem taşıyor.