Necmettin Erbakan Üniversitesi (NEÜ), aday öğrencileri doğru ve hızlı şekilde birinci ağızdan bilgilendirmek amacıyla hayata geçirdiği 3 gün sürecek ‘Soru ve Cevaplarla NEÜ Online Tanıtım Günleri’ canlı yayınının ilk programını gerçekleştirdi. Moderatörlüğünü Doç. Dr. İbrahim Çetin’in üstlendiği, öğrencilerin merak ettiği soruların cevaplandığı canlı yayının ilk gününde NEÜ Rektörü Prof. Dr. Cem Zorlu, NEÜ Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Mehmet Birekul ve Prof. Dr. Hidayet Oğuz, NEÜ’nün öğrencilere sunduğu imkanlar, fiziki ve akademik imkanlar hakkında açıklamalarda bulundu.

Necmettin Erbakan Üniversitesinin tarihi, kuruluşu, fiziki ve akademik donanımı hakkında bilgiler vererek konuşmasına başlayan NEÜ Rektörü Prof. Dr. Cem Zorlu, “2010 yılında Konya Üniversitesi adı ile kurulan Necmettin Erbakan Üniversitesi, 2012 yılında Necmettin Erbakan Üniversitesi adını almıştır. 2010 yılında kurulan genç bir üniversite olmamıza rağmen köklü fakültelere sahip bir üniversiteyiz. İlahiyat ve Eğitim Fakültelerimiz 62 yıllık bir geçmişe sahip. Necmettin Erbakan Üniversitesi Tıp Fakültesi de Konya’nın ilk tıp fakültesi. Geleneği oturmuş ve devam eden Necmettin Erbakan Üniversitesi Tıp Fakültesi de 42 yaşında. Gelenekleri olan köklü 3 fakülteye, genç ve dinamik kendisini de ispat etmek için her türlü gayreti gösteren 17 fakülteye sahibiz. 5 kampüsümüz var. Ana kampüsümüz Köyceğiz Kampüsü. Köyceğiz Kampüsümüzde Mühendislik, Havacılık ve Uzay Bilimleri, Güzel Sanatlar ve Mimarlık, Sosyal ve Beşeri Bilimler, Siyasal Bilgiler, Turizm, Uygulamalı Bilimler ve Hukuk Fakültelerimiz bulunuyor. 2. büyük kampüsümüz ise Ahmet Keleşoğlu Kampüsü. Bu kampüsümüzde ise iki tane köklü, geleneği oturmuş, Türkiye’de tanınan ve ilk sıralarda yer alan İlahiyat ve Eğitim Fakültemiz ile Fen Fakültemiz var. Sağlık Kampüsümüzde de Hemşirelik, Tıp, Diş Hekimliği ve Nezahat Keleşoğlu Sağlık Bilimleri Fakültelerimiz bulunuyor. Konya merkezdeki kampüslerimizin yanı sıra Seydişehir ve Ereğli’de de kampüslerimiz var. Ereğli’de Ziraat, Veterinerlik ve Eğitim Fakülteleri, Seydişehir’de ise Kamil Akkanat Sağlık Bilimleri ve Ahmet Cengiz Mühendislik Fakültelerimiz yer alıyor. Ulaşım konusunda sorunu olmayan ve Konya’nın en seçkin semtinde yer alan bir üniversiteyiz. Gelişmeye açık bir üniversiteyiz. Bir yandan gelişiyoruz. 2018 yılında göreve atanmamın üzerinden 5.5 yıl geçti. Bu süreç içerisinde fiziki, akademik ve öğrenci anlamında oldukça iyi bir noktaya gelen bir üniversiteyiz. Şu an 40 bin öğrencimiz, 2 bin 500’ün üzerinde akademisyenimiz var. Yabancı öğrenci konusunu da çok önemsiyoruz. Göreve geldiğimizde 800 kadar olan öğrenci sayımızı da 2 bine ulaştırdık” dedi.

NEÜ’de barınma, ulaşım, beslenme, sağlık ve güvenlik

Canlı yayında barınma, ulaşım, beslenme, sağlık ve güvenlik konularında gelen soruları cevaplayan Prof. Dr. Cem Zorlu, “Barınma ve ulaşım problemi olmayan bir üniversiteyiz. Öğrencilerimizi en fazla etkileyen noktalar bunlar. Üniversitemizin her bir noktasına ve şehir merkezine çok rahatlıkla ulaşılabiliyor. Köyceğiz Kampüsümüzde bin 560’ar kişilik kız ve erkek yurdumuz geçen yıl itibarıyla hizmete girdi. Yeni yurtlar da yapılacak. Evlerde kalmak isteyen öğrencilerimiz için de Meram’da bol miktarda apart var. Ayrıca özel yurtlar da bulunuyor. Şehir olarak Konya’ya da ulaşım çok kolay. Anadolu’nun merkezinde yer alan Konya, şehirlerarası ulaşımda hızlı, rahat ve ekonomik imkânlara sahiptir. Göreve geldiğim dönemde 3 çeşit olan yemeği 4’e çıkardık. Gelecek yıl öğrencilerimiz 30 lira vererek 4 çeşit yemeği yeme imkanına sahip olacak. Necmettin Erbakan Üniversitesi Tıp Fakültemizin bin 500 yataklı bir hastanesi var. Öğrencilerimiz sağlık ihtiyaçlarını hastanemizden karşılayabilirler. Konya güvenli bir şehir. Üniversitenin güvenliğinden önce, şehrin güvenli olması gerekir. Konya, Türkiye’nin en güvenli şehirlerinden birisi. Üniversitemizde de bu güvenliği daha da artırmak amacıyla turnikeler bulunuyor. Neredeyse kartsız hiçbir yere giriş çıkış mümkün değil. Güvenlik görevlilerimiz bu konuda çok hassas. Kampüslerimiz güvenlik kameraları ile 7/24 kontrol altında tutuluyor. Hamdolsun bu zamana kadar huzur içerisinde eğitim-öğretim hayatı geçirdik. Bundan sonra da aynı şekilde devam edeceğimizi düşünüyorum” diye konuştu.

“Birkaç yıl içerisinde fakültelerimizin ve bölümlerimizin büyük bir kısmı akredite olmuş olacak”

Öğrencilerin tercih yaparken akredite konusuna çok önem verdiğini aktaran Prof. Dr. Cem Zorlu, “Şuan üniversitemiz Ahmet Keleşoğlu Eğitim Fakültesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık, Fen Bilgisi Öğretmenliği, İlköğretim Matematik Öğretmenliği, Matematik Öğretmenliği, Özel Eğitim Öğretmenliği ve Sınıf Öğretmenliği lisans programları ile üniversitemiz Hemşirelik Fakültemiz ve Tıp Fakültemiz akredite oldu. Diş Hekimliği Fakültemiz de akredite olmak için büyük bir gayret içerisinde. Büyük ihtimal birkaç yıl içerisinde fakültelerimizin ve bölümlerimizin büyük bir kısmı akredite olmuş olacak. Ben akreditasyonu çok önemsiyorum” şeklinde konuştu.

“Öğrenim’ kategorisinde Türkiye’de bir numarayız”

Tercih edilen üniversitenin eğitim-öğretim kalitesinin çok önemli olduğunu aktaran Prof. Dr. Cem Zorlu, “Dünyada uzun zamandır bulunan, ülkemizde de değeri yeni yeni anlaşılan bir durum olan ranking (sıralama) listelerinde eskiden Türkiye’den ilk 500, ilk 1000’lerde bir üniversitemizin bulunmasını hayal dahi edemezdik. 2018’de göreve geldiğimizde bu sıralamaların hiçbirine giremiyorduk. Şuan dünyanın en itibarlı sıralama kuruluşu olan Times Higher Education (THE) sıralamalarında 2 kategori var. Biri dünya genelindeki üniversitelerin sıralamaları, diğeri ise dünya üniversiteleri arasındaki genç üniversitelerin sıralamaları... Geçen yıl dünya üniversiteleri sıralamalarında 800-1000 bandındaydık. Bu yılın sonuçları daha açıklanmadı. Onun için bir şey söylemek daha erken. Genç üniversitelerin sıralamaları ise haziran ayında açıklandı. Necmettin Erbakan Üniversitesi olarak hamdolsun bir gurur tablosu ile karşı karşıyayız. Sürekli zirveye doğru tırmanıyoruz. Türkiye’de yer alan üniversitelerin yüzde 80-90’ı genç üniversite sıralaması kapsamının içerisinde yer alıyor. Ülkemizde yer alan 80 üniversite bu sıralamaya müracaat etmiş, 58’i kabul edilmiş. 58 üniversitenin 17’si vakıf, 41’i devlet üniversitesi. Dünyada ise 673 üniversitenin müracaatı kabul edilmiş. Necmettin Erbakan Üniversitesi olarak THE Genç Üniversiteler Sıralaması’nda 300-350 bandındayız. Türkiye’de genel sıralamada 8’inci, devlet üniversiteleri sıralamasında ise ikinci sıradayız. Öğrencilerin ve akademisyenlerin yakinen takip ettiği ve THE Sıralamalarının en önemli kategorisi olan ‘Öğrenim’ kategorisinde ise Türkiye’de bir numarayız. Dünyada ise 43’üncü sıradayız. Kaliteli ve sürekli üreten bir ekiple çalışıyoruz. Ders içeriklerimiz, hocaları takibimiz, üniversite yöneticilerinin bu konudaki hassasiyeti, ilave ödevler gibi öğrencilerimizin yetişmesi konusunda biz 2 bin 500 akademisyen ve yönetim olarak el birliği içerisinde hareket ediyoruz. Öğrenci ilişkilerimiz çok iyi. Öğrencilerimiz bana her platformdan ulaşabilirler. Türkiye’de sosyal medyasını takip eden ve cevaplar veren nadir rektörlerden birisiyim. Bizzat kendim cevaplar veriyorum. Öğrencilerimiz sosyal medya haricinde üniversitemiz web ana sayfasında bulunan ‘Rektöre Yaz’ kısmından bana ulaşma imkanına sahipler. Bütün problemlerini benimle paylaşabilen bir öğrenci ağı var. Öğrencilerimiz problemini çözme konusunda hiç kimseyi bulamasa rektörünü bulur” ifadelerini kullandı.

“Gecemizi gündüzümüze katarak çalışıyoruz”

“Necmettin Erbakan Üniversitesi ülkemizde ve dünyada iddialı üniversiteler arasına girecektir” diyerek sözlerine devam eden NEÜ Rektörü Prof. Dr. Cem Zorlu, “Öğrencilerimiz her yerde rahatlıkla, gururla, onurla ve şerefle ‘Ben Necmettin Erbakan Üniversitesi’ mezunuyum diyebilecek. 2018’den bu yana gecemizi gündüzümüze katarak çalışıyoruz ve sürekli yukarılara tırmanıyoruz. Konya hem yerel yönetimleri itibariyle hem de akademisyeni cezbetme açısından da müsait. Üniversitemiz atama kriterleri açısından Türkiye’deki en sert, en kaliteli ve en fazla puan isteyen ilk 5 üniversite arasına girer. Şartları ağırlaştırdığımız dönemde akademisyen bulmakta zorlanacağımız düşüncesine sahip olan arkadaşlarımız vardı. Şuan bize gelmek isteyen çok sayıda akademisyen var. Akademik çalışma ve barış ortamını sağlarsanız akademisyen de size gelmek ister” diye konuştu.
Soru ve Cevaplarla NEÜ Online Tanıtım Günleri’nin ilk canlı yayını NEÜ Rektörü Prof. Dr. Cem Zorlu, NEÜ Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Mehmet Birekul ve Prof. Dr. Hidayet Oğuz’un aday öğrencilere yönelik mesajları ile sona erdi. Öğrencilere tercihlerini isabetli yapmaları temennisinde bulunan Rektör Prof. Dr. Cem Zorlu, “Mesleği icra ederken keyif alacağınız, mutlu olacağınız meslekleri seçmenizi tavsiye ediyorum. Gençlerimizin mutlu olacağı ve keyif alacağı şehirlerdeki üniversiteleri seçmelerini isterim” ifadelerini kullandı.

Kaynak: İHA