Portakal yerken bi düşün!

Abone Ol

"Tarihi meydan işportacıya mekan" başlıklı bir haber hazırlamıştım yıllar önce. İzmir İktisat Kongresi'ne evsahipliği yapan alanın, nasıl ucuz tablolar vitrinine dönüştüğünü yazmıştım. Savaştan, yokluktan çıkan bir milletin "Üretim, geçim, tasarruf" gibi gayelerinin sembolü, çoktan büyükşehir kargaşasında yitmişti.

Evet yıllar sonra İzmir İktisat Kongresi binası yapıldı; ama... Bugün elimizdeki telefonlarla yurtdışı alışveriş sitelerinin linklerinde paramızı ezerken belli ki işçiyi, sanayiciyi, tüccarı ve çiftçiyi sembolize eden sütunları birer demir çubuk olarak görmenin sonuçlarını yaşıyoruz. Kazandık sanarken kaybediyoruz. 

Her yıl 12-18 Aralık tarihleri arasında etkinlikler düzenleniyor. "Tutum, yatırım ve Türk malları haftası" olarak yeniden adlandırılan ve yerli üretimi teşvik etmeyi amaçlayan "Yerli malı haftası" kutlanıyor. Ancak genç cumhuriyetin var olma mücadelesi içinden yükselen ekonomik özgürlük farkındalığı unutuluyor. Yerli malını teşvik ederken, bunun nedenleri ve sonuçları atlanıyor. Yerli malının ekonomik özgürlüğün anahtarı olduğu, üretenle, pazarlayanla, satın alanla bir milletin tamamına fayda sağladığı yeterince izah edilmiyor. 

Bunca ekonomik krize rağmen hala tasarrufun sadece buhran zamanlarında yapılmayacağı, bir yaşam tarzı olacağı öğretilmiyor. 

Ne yapılıyor, kuruyemiş ve meyve yenerek şarkı söyleniyor. Oysa çocuklar erken yaşta bu bilinçle mutlaka tanışmalı. Bu haftada portakal yemek yetmez. Yediği portakalın nereden geldiğini, nasıl üretildiğini, bu topraklarda kaç çeşit üretileceğini, reçel, meyvesuyu olarak kaç bin kişiye istihdam yaratabileceğini, ihtiyacı kadar almasının doğaya ve ekonomiye katkısını hatta portakalı alırken parasını artırmasını öğrenmeli çocuk. Zinciri görmeli, yerli üretimi, güvenli gıdayı tanımalı. İşin ehli kurum ve kuruluşlarımız, sivil toplum örgütlerimiz halkı bilinçlendirilmeye hazır. Mutlaka işbirliği yapılmalı. 

Bu anlamda Antalya Muratpaşa Belediyesi şahane bir adım atmış. Kendi reklamını yapmamış, Türkiye'de yerli üretim için canla başla çalışan YÜciTA imzasıyla tüm Muratpaşa halkına farkındalık kazandıracak şahane billboarlar hazırlamış. Yürekten kutluyor, tüm belediyelere örnek olmasını diliyorum. 

Kamu ya da özel tüm kuruluşların, okulların, akla gelebilecek her yaştan insanın "Tutum, yatırım ve Türk malları haftası" etkinliklerini önemle kutlaması gerektiğini düşünüyorum.

Unutmayalım ancak ve ancak tarihimizden, meydanlarımızdan, cumhuriyetimizin değerlerinden ders çıkararak geleceğimizi  sağlamlaştırabiliriz.