Kültür-sanat

Phaselis Antik Kenti'nde Apollon'a adanmış adak heykelleri bulundu

Antalya’daki Phaselis Antik Kenti’nde devam eden kazılarda, Apollon’a adandığı düşünülen bir altar yapısı ve insan ile aslan figürleri içeren adak heykelleri bulundu.

Abone Ol

Antalya'nın Kemer ilçesinde yer alan Phaselis Antik Kenti'nde, kazı çalışmalarında önemli yeni buluntulara rastlandı. Kazılar, Apollon'a adandığı düşünülen bir altar yapısının yanı sıra, insan ve aslan figürleriyle birlikte birçok küçük adak heykeli ortaya çıkardı. Bu bulgular, kentin erken dönem tarihi hakkında önemli bilgiler sunuyor.

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın desteklediği "Geleceğe Miras Projesi" kapsamında gerçekleştirilen kazı çalışmalarında, Prof. Dr. Erdoğan Aslan başkanlığındaki ekip, bölgedeki milattan önce 620'lere tarihlenen kutsal alanı ve adak heykellerini gün yüzüne çıkardı. Özellikle antik liman bölgesine yakın bir alanda bulunan heykellerin, o dönemde tanrılara adak olarak kırılıp yerleştirildiği düşünülüyor.

Prof. Dr. Aslan, "Bulduğumuz bu buluntular, 100 ya da 200 yılda bir rastlanabilecek kadar değerli. Kentin erken tarihini aydınlatmak açısından büyük önem taşıyor" dedi. Kazıların bir parçası olarak ortaya çıkan adak heykelleri, taş veya seramikten yapılmış insan, aslan, at, süvari ve savaşçı figürleri içeriyor. Aslan, bu buluntuların aynı zamanda Phaselis’in erken dönemindeki Kıbrıs ve Mısır ile olan kültürel ilişkilerine ışık tuttuğunu belirtti.

Herodot’un yazılarında Phaselis’in, Mısır’ın Naukratis kentiyle olan bağlantılarına dair verdiği bilgilerin doğruluğunu teyit eden buluntular, kentin kutsal alanına yapılan ziyaretlerin ve sunakların tarihi önemini gözler önüne seriyor. Kazı ekibi, elde edilen bu verilerin, kentin geçmişine dair daha fazla keşif yapılmasına olanak tanıyacağını belirtti.