Sivas Medicana Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğretim Üyesi Mahmut Ekici, genellikle çocukluk döneminde görülen ve tekrarlayan ateş ataklarıyla kendini gösteren PFAPA sendromu hakkında ebeveynleri uyardı. İlk kez 1987 yılında tanımlanan PFAPA sendromu, çoğunlukla 1,5-6 yaş arasındaki çocuklarda görülüyor ve ateşin dirençli olduğu, klasik ateş düşürücülerle zor geçtiği bir hastalık. Dr. Ekici, bu sendromun genellikle 3-6 haftada bir tekrarlayan ve 3-6 gün süren ateş atakları ile karakterize olduğunu belirterek, hastalığın ciddi bir komplikasyonu olmadığını ve çocukların büyüme ile gelişimlerinin normal şekilde devam ettiğini vurguladı.
"ATEŞ, KLASİK TEDAVİYE DİRENÇLİ OLUR"
PFAPA sendromunda ateş atakları sırasında boğazda kızarıklık ve iltihaplanma, bademciklerde şişlik ve bazen boyunda lenf bezlerinin büyümesi görülür. Ancak Dr. Ekici, hastalığın virüs veya bakteri kaynaklı olmadığını, bu nedenle antiviral ya da antibiyotik tedavisine gerek olmadığını söyledi. "Çok nadiren, atak esnasında ağız içinde aft yaraları da meydana gelebilir," diyen Ekici, hastalığın komplikasyonları olmadığını ve çocukların gelişimlerinin normal şekilde devam ettiğini belirtti.
Dr. Ekici, PFAPA sendromunun ateşli havale riskini özel olarak tetiklemediğini, ancak yüksek ateşin ateşli havaleye neden olabileceğini söyledi. Yüksek ateş durumunda mutlaka hekime başvurulması gerektiğini belirten Ekici, hastalığın tedavisinde ateşin kısa sürede düşürülmesi için kortizon içeren ilaçlar kullanıldığını ve bu ilaçlarla ateşin hızla düştüğünü ifade etti. Bu tedaviyle bir sonraki atağa kadar ateşin görülmeyeceğini sözlerine ekledi.