Güncel

Patates Araştırma Enstitüsü'nden yerli patates çeşitleri çiftçilere sunuldu

Niğde Patates Araştırma Enstitüsü, 2005 yılından beri yaptığı çalışmaların sonucunda geliştirdiği yerli patates çeşitlerinden ilk kez 2 tanesinin çiftçilere satışını başlattı. Enstitü, topraksız tarım sistemleriyle elde ettiği yüksek verimli mini yumrularıyla üretim kapasitesini artırarak milli üretimi desteklemeye devam ediyor

Abone Ol

Niğde Patates Araştırma Enstitüsü, 2005 yılından bu yana yürüttüğü ıslah çalışmalarının meyvesini vermeye devam ediyor. Enstitü tarafından geliştirilen 10 yerli patates çeşidinden ilk kez 2 çeşidin çiftçilere satışının başladığı duyuruldu. Enstitü Müdürü Uğur Pırlak, bu adımın yerli patateslerin piyasalarda ve mutfaklarda daha sık görülmesini sağlayacağını belirtti.

Pırlak, özellikle tohumluk üretimi konusunun önemine vurgu yaparak, enstitü bünyesinde topraklı ve topraksız yöntemlerle mini yumru üretimi gerçekleştirdiklerini ifade etti. Topraksız tarım sistemiyle elde edilen mini yumruların hastalıklardan arınmış olduğunu ve bu sayede üretim kapasitesinin önemli ölçüde arttığını dile getirdi.

Niğde Patates Araştırma Enstitüsü'nün aeroponik, hidrofonik ve klasik yöntemleri bir arada kullanan Türkiye'deki tek kurum olduğunu söyleyen Pırlak, aeroponik sistemle 100 adet, hidrofonik sistemle ise 50-60 adet mini yumru elde edebildiklerini belirtti. Bu yöntemlerin, toprakta elde edilen mini yumru miktarını önemli ölçüde artırdığını kaydetti.

Enstitünün geliştirdiği yerli patates çeşitlerinin milli üretim kapasitesini artırarak çiftçilere daha fazla tohumluk sağlama hedefiyle çalışmalarının devam ettiğini vurgulayan Pırlak, Tarım ve Orman Bakanlığı'nın destekleriyle üretimlerini 2 milyon adet mini yumru kapasitesine çıkardıklarını belirtti.