Pahalılık devam
Geçen hafta fahiş fiyat değil pahalılık dedik. Nitekim genel kanaatin bu yönde olduğunu gördük. Arkadaşım “Aracı yarı...
Geçen hafta fahiş fiyat değil pahalılık dedik. Nitekim genel kanaatin bu yönde olduğunu gördük. Arkadaşım “Aracı yarın bakıma veriyorum. 4 bin 500 TL dediler. Böyle olur mu?” dedi. Ben de geçen gün vitrinleri gezdim, ayakkabı sordum 2 bin 900 TL hem de kösele değil maliyeti ne kadar bilmiyorum ama emekli maaşı kadar. Marka imiş her yeri marka olsa ne olur. 4’lü traş bıçağı 216 TL. İkili olan 99 lira, pijama indirimli 350, kravat 500’den başlıyor 2000 liraya kadar. Sıradan bir kravat 59 - 500 TL arası. Ve indirimler güven verici değil. Herkes bu indirimli fiyat mı diyor. Vakumlu pastırma 130 gr 50 TL senede bir kez yenmesin mi? Tek ceket indirimli 1000 TL takım elbise alamazsın. İki kişi içkisiz yemek 280-380 TL sende ucuz yerde otur denilebilir, doğru bunlar ucuz yerler. Çay 7,5-15 TL, kahve 15-25 TL olan yer var da bir de çay 2 TL kahve 3,5 TL olan yerde var. Yerini bulursan orada otur diyorum.
120-195 TL et. Şimdi bir mesaj aldım. Bakliyat, bulgur, pirinç ürünlerinde aynı ürünün 2.si yüzde 50 Indirimli! 17-20 Ekim tarihleri arasindaki bu fırsatı kaçırma diyor. Üretici pazar fiyatlarında kuru fasulye 25, kıyma 70 peynir 60, domates 6-10, ıspanak, pırasa 8 TL. Hiçbiri ucuz değil. İlaçlarda durum ne.? Felaket denetim kontrol yok. İstediği gibi yolunda yürüyor. Pamuk konuşuluyor ne kadar üretimin var ki ithalatı patladı. Yakında tekstilde de ithalatla yüzleşeceğiz. Her alanda ithalat var yani ithal alışkanlığı oluşuyor. Buna rağmen halkın derdi karın tokluğu bu nedenle herkes yiyeceklere ilgi duyuyor. Barınma ısınma, elektrik, su, giyim, okul harcamaları sıradanlaştı yazık. Özel okulların ücretleri cep yakıyor pahalılığın en bariz göstergesi. Bazı ya mevlacı siyasileri ve yorumcuları dinlemekle geçiyor ömürler çuvalla laf edip bir şey anlatmıyorlar. Sisteme dokunmuyorlar. Özellikle aday belirleme konusuna. Tarım şimdi fenomen. Yanlış, yalan, bilgisizlik konuşan konuşana.
ÖZAL EKONOMİSİ
Tohum, yem, ilaç, hayvancılık, kooperatifçilik konuları derya. Faiz iner mi indirirsen iner. Sayın Cumhurbaşkanı dünyanın en çok altını olan ülkelerden biri olduğumuzu biliyor. Altını çelik kasalarda zanneden kıt akıllılar gibi düşünmüyor. Altın kırsalda evlerde düşük faiz altın fiyatını artırdıkça halkı memnun ediyor. Bazan durgun ekonomide enflasyonu bilerek arttırabilir, birden fiyatlar artar ve stok miktarına göre zenginlikler oluşur. Enflasyon ani zenginler yaratır. Tabi aniden iflas edenlerde olur. Sayın Özal bunu denedi ancak Mesut Yılmaz enflasyondaki tırmanışa hakim olamadı. Şimdi Özal ekonomisi taklit ediliyor. Ticaret erbabı da kaybettiği iki yılı katlayarak geri almak isteğinde olabilir. Pahalılık da bu iki sebebin sonucu olabilir. Konuşulacak konu bunlar İthalat her alanda var diyorsak demek alışkanlık haline geliyor kısaca faciaya koşuyoruz. Bu durum ekonomik uyuşturucu gibidir.
Domates, biber, patlıcan konumuz değil onu Barış Manço’ya bırakın. Domates biber, patlıcan ve bütün tarım ürünleri ile diğer bütün konular için ithalatta durum ne buna bakın. Konumuz ufak işler değil maliyetteki pahalı unsurları ortadan kaldırmanın yolları.