Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve Assos Ören Yeri Kazı Başkanı Prof. Dr. Nurettin Arslan, bu yıl yayımladığı "Assos-Behram" kitabında, Osmanlı Devleti’nin ekonomik sıkıntılarını fırsat bilen Arkeolog Theodor Wiegand'ın, İstanbul Arkeoloji Müzesindeki önemli eserleri Alman Bankası’na götürmek için yaptığı girişimleri açıkladı. Wiegand, bu eserlerin teminat gösterilerek Osmanlı Hükümetine yüklü bir kredi verilmesini önerdi ve kredi ödenemediği takdirde eserlerin Alman Bankası'na, ardından Prusya Devleti’ne satılmasını savundu.

Kalp şeklindeki Ulugöl'de kar güzelliği Kalp şeklindeki Ulugöl'de kar güzelliği

Prof. Dr. Arslan, 1913 yılında başlayan müze müzakerelerinin 1914 yılına kadar sürdüğünü belirterek, bu süreçte hangi eserlerin alınacağına dair detaylı bir liste hazırlandığını kaydetti. Listeye, Osman Hamdi Bey'in Sidon'dan getirdiği İskender lahdi gibi önemli eserlerin dahil olduğunu vurguladı. Ancak Osmanlı Hükümeti, Fransız kaynaklarından destek bulunca bu anlaşmadan vazgeçti ve eserlerin verilmesine yönelik talep etti.

Prof. Dr. Arslan, yabancı devletlerin eski Yunan-Roma kültürüne olan ilgisinin en son örneğinin bu müze anlaşması ile ortaya çıktığını belirtti. Wiegand, Osmanlı'nın ekonomik buhran içinde olduğu dönemde, bu eserlerin Alman müzelerine kazandırılmasının büyük bir fırsat olduğunu düşündüğünü ifade etti.

Kaynak: İHA