Ramazan ayı geldi. Yaklaşık 15 saat oruç tutulacak. Bu dönemde öğün sayınızda azalma, hareketleriniz de yavaşlama ve mide kapasitenizde daralma ile metabolizmanızda yavaşlama görülebilir. Bu nedenle ramazan ayında öncelikle dikkat edilmesi gereken nokta metabolizma hızına destek olmaktır.
Uzun süren açlık sonucunda iftarda bir anda fazla yemek yeme ve tatlı yeme isteği beraberinde birçok sağlık sorununu ve fazladan kalori alma riskini getirmektedir. Bu nedenle ikinci dikkat edilmesi gereken nokta gün içerisinde ki öğünlerin sahur, sahur ve iftar arası, iftar olarak üçe bölünmesidir.
Son olaraksa su tüketiminize dikkat ederek daha rahat oruç tutabilmeniz mümkün.
İşte dikkat edilmesi gereken püf noktalar:
Metabolizmayı hızlandırmak için: Azalan öğün sayısı ister istemez metabolizmayı yavaşlatmaktadır. Bu nedenle öncelikle dikkat edilmesi gereken sahur öğünün atlanmamasıdır. Sonrasında ise bağırsak ve metabolizmanın çalışmasına destek olması için kontrollü su tüketimi çok önemlidir. Her hangi bir hastalığı olmayan kişiler metabolizmalarını hızlandırmak için beyaz çay, yeşil çay, zencefil, limondan oluşan bitki çaylarından faydalanabilir.
Sahur: Sahurda gün boyunca kan şekeri dengesini sağlayacak besinlere yer verilmelidir. Bu besinler protein içeriği yüksek süt, yoğurt, peynir, yumurta olabilir. Sahurda tüketilebilecek tuzlu besinler gün boyu su ihtiyacını arttırabilir. Bu nedenle tuzlu zeytin, salamura ürünler, tuzlu peynirlerden uzak durulmalıdır. Aynı zamanda sahurda tüketilecek tahıl ürünleri tam tahıllı olmalıdır. Tam tahıllı ürünlerin glisemik indeks değeri düşüktür. Bu nedenle gün boyunca kan şekerindeki dalgalanmaları engelleyerek iştahı kontrol eder.
Sahur-İftar Arası: Gün boyunca azalan öğün sayısı meyve porsiyonlarında da azalmaya neden olmaktadır. Bu nedenle bu ara öğünde tercih edilmesi gereken kontrollü bir şekilde mevsim meyvelerinin tüketilmesi olacaktır. Tercihe göre kilo sorunu veya her hangi bir hastalığı olmayan kişiler bu ara öğünde haftada 1 veya 2 gece güllaca da yer verilebilir.
İftar: Aniden fazla miktarda yemek yemenin vücuda yükleyeceği yükü azaltmak için öğünler bölünmelidir. İftara peynir, hurma, domates, zeytin gibi kahvaltılıklar veya çorba gibi hafif yemeklerle başlanılması, yaklaşık 15-20 dakika sonra diğer yemeklerle devam edilmesi daha uygun olacaktır.
Su: Zamanın kısıtlı oluşu su içme oranının da azalmasına neden olmaktadır. Sahurda ise fazla miktarda su içilmesi mideye fazla yük bindirmektedir. Böyle bir durumda mideye binen yük sudan tamamen vazgeçme sebebi olmaktadır. Bunun sonucunda ise gün içerisinde susuzluk çok büyük bir sorun olmaktadır. Yeterli su tüketimi için iftar ve sahur arasında zamanlar belirlemek iyi bir çözüm olacaktır. Genel olarak su tüketimi en az 2.0-2.5 litre olmalıdır.